fbpx

Apel Mreže za izgradnju mira: Femicid mora stati

mreza za izgradnju mira

Mreža za izgradnju mira upozorava na još dva slučaja u nizu femicida koji su se desili u Bosni i Hercegovini u ovom mjesecu, te poziva građanke i građane, sve nadležne institucije i nevladine organizacije da poduzmu sve raspoložive mjere kako bi se femicid zaustavio.

Naime, dana 20.08.2023. godine u Živinicama se dogodio još jedan femicid. Žrtva femicida je Tahira Č. koja je prema navodima iz medija prije par dana odlučila da prekine dugogodišnju vezu s partnerom.

U periodu od par dana prije ubojstva Tahira Č. je primila niz prijetećih poruka. Nažalost, ona nije prijavila zlostavljača. Da li je to učinila iz toga što nije imala povjerenje u rad policije i pravosuđa ili je jednostavno zanemarila težinu prijetnji nećemo nikad saznati.

Također, u Bijeljini je partner 21.08.2023. na veoma svirep i okrutan način pokušao izvršiti ubojstvo svoje partnerice nakon čega je izvršio samoubojstvo.

U Bosni i Hercegovini je u posljednjih 7 godina ubijeno 60 žena od strane partnera.

Često kada žene iskoriste pravo na izbor, uskrati im se pravo na život. Nažalost, ovo je danas tužna realnost Bosne i Hercegovine koja je svima nama poznata, kako građanima_kama, tako i institucijama.

Mreža za izgradnju mira se u okviru rada svojih članica se zalaže za društvo bez bilo kakvog oblika nasilja, stoga upućujemo apel:

Nadležnim institucijama

Upućujemo zahtjev da istraže sva do sada počinjena krivična djela i počinioce kazne tako da kazne dobiju svrhu krivičnog gonjenja, te da blagovremeno poduzimaju sve raspoložive preventivne mjere radi sprječavanja nasilja nad ženama.

Uposlenike_ice nadležnih institucija kao što su policija, sudovi i tužilaštva ohrabrujemo da se prijave na treninge koji govore o sprječavanju nasilja nad ženama.

Građanima_kama Bosne i Hercegovine

Bilo da ste žrtva ili svjedok nasilja u porodici pozivamo Vas i da prijavite svaki oblik nasilja, Neprijavljivanje krivičnih djela također predstavlja krivično djelo, a to je također moralna i pravna dužnost svakog_e građanina_ke.

Podsjećamo građane_ke da su društvene mreže javni prostor, te da za napisane riječi i komentare mogu odgovarati. Kao što smo naveli i društvene mreže su javni prostor, te se u skladu s tim treba ponašati u vezi navedenog slučaja.

Medijima

Da izvještavaju bez senzacionalističkih tekstova, te uz poštivanje dostojanstva i časti žrtve femicida. Pojedinim medijima, te portalima na društvenim mrežama savjetujemo da prate komentare, te svi oni koji su mizoginog karaktera da budu uklonjeni. Društvene mreže su javni prostor, te bi se korisnice trebale osjećati sigurno na društvenim mrežama.

Nevladinim organizacijama

Na kraju pozivamo sve nevladine organizacije, te članice Mreže za izgradnju mira da javno na svojim društvenim mrežama osude nasilje nad ženama, te da nastave dobar rad u aspektu promocije i zaštite prava žena.

Femicid mora stati, ili će se svijet zaustaviti. Dok nismo svi_e slobodni_e, niko od nas nije!

Kako prijaviti nasilje u BIH?

U Bosni i Hercegovini postoje SOS telefoni za prijavu nasilja u oba entiteta.

Gender centar Federacije BIH – SOS telefon – 1265

Gender centar Republike Srpske – SOS telefon – 1264

Nasilje se može prijaviti i na broj: 033/222-000

Na području BIH postoji 8 sigurnih kuća u Sarajevu, Tuzli, Bihaću, Zenici, Mostaru, Modriči, Banja Luci i Bijeljini.

Besplatna pravna pomoć od strane Fondacije lokalne demokratije, telefonski brojevi: 033/570-560 i 033/570-561

Psihološko i pravno savjetovalište od strane Medica Zenica, prijava nasilja na broj: 032/463-920

Broj policije je 122

Mreža za izgradnju mira

Mreža za izgradnju mira je koalicija koja okuplja više od 240 članica, organizacija i obrazovnih institucija iz Bosne i Hercegovine koja čini sveobuhvatan napor usmjeren ka obnovi kvalitete društvenog i ekonomskog života u BiH, a djeluje sa ciljem da gradi održivi mir.