fbpx

Vudi Alen: O mladosti i starosti

Pozitivno je pak to što je smrt jedna od malobrojnih stvari koje se lako mogu obaviti ležeći.

woodyportrait xlarge

Prava zrelost ne procenjuje se prema starosti jedne osobe, već prema tome kako ona reaguje kada se probudi u širem centru grada u gaćama. Šta su godine, posebno ako živite u iznajmljenom stanu? Valja se setiti da svako životno doba nudi odgovarajuće darove, dok, ukoliko ste mrtvi, nije baš lako pronaći prekidač za svetlo. Glavni problem u vezi sa smrću, uzgred budi rečeno, jeste strah da možda nema života posle nje – misao koja vodi u očaj, posebno one koji su se potrudili da se obriju. Tu je, takođe, i strah da život posle smrti postoji, ali niko ne zna gde se on može pronaći.

Pozitivno je pak to što je smrt jedna od malobrojnih stvari koje se lako mogu obaviti ležeći.

Razmislimo, dakle: da li je starost zaista tako strašna? Nije ako ste savesno prali zube! A zašto ne postoji sklonište od pomamnog juriša godina? Ili dobar hotel u centru Indijanapolisa? No, dobro.

Rečju, najbolje je da se čovek ponaša kako dolikuje njegovom dobu. Ako imate šesnaest godina ili manje, nastojte da ne oćelavite. S druge strane, ako ste prevarili osamdesetu, smatra se izuzetno prikladnim da se vučete niz ulicu, stežete papirnu kesu i mrmljate: „Kajzer će ukrasti moju žicu.“ Upamtite, sve je relativno – ili bi bar trebalo da bude. Ukoliko nije, moraćemo da krenemo ispočetka.