fbpx

VIDEO: Film o Isusu iz ženske perspektive sa Hoakinom Finiksom

Finiks kao Isus

Kad je Hoakin Finiks prihvatio ulogu Isusa u novom filmu "Marija Magdalena", napravio je brojne očekivane stvari: pustio je kosu i bradu, a čak je i meditirao na vrhu planine.

Međutim, jednu stvar odbio je da učini. Naime, prema scenariju filma koji je jučer počeo s prikazivanjem u američkim bioskopima, Isus je trebalo da izleči slepu ženu trljanjem blata u njene oči (u jevanđelju po Jovanu slep je muškarac, u filmu žena).
 
"Znao sam za scenu iz Biblije, ali nikad je nisam razmatrao", rekao je Finiks u nedavnom intervjuu za CNN. "Kad sam došao tamo, pomislio sam: 'Neću joj trljati blato u oči. Ko bi to uradio? Nema nikakvog smisla. To je užasan uvod u vid'", rekao je.
 
Biblija ne objašnjava u potpunosti zašto je Isus koristio blato ili glinu da ozdravi slepe, iako neki stručnjaci kažu da je to bila uobičajena praksa među isceliteljima prvog veka.
 
U "Mariji Magdaleni" Finiks je odlučio da postupi prema instinktu - polizao je palac i nežno ga protrljao po očima slepe žene. 
 
"Moment nije toliko o stvarnom čudu, već o nekome koga je društvo odbacilo, a sad ga napokon vidi. Za mene, to je čudo. Postoji nešto duboko lepo u tom sentimentu."
 
U filmu, Isusova priča ispričana je iz ženske (i feminističke) perspektive, a reditelj Gart Dejvis rekao je kako nije želeo da napravi religiozni film, već spiritualni. 
 
Ipak, film za sada nije dobio najbolje kritike, a naljutio je i neke konzervativne hrišćane koji smatraju da je film jeres, jer "nije precizan, jer se oslanja na tekstove koji nisu u Bibliji".
Autor: Index.hr