fbpx

Shogun: Vodič kroz popularni japanski ep

Shogun: Vodič kroz popularni japanski ep

FX Networks

Shogun - oštroumna, kritički hvaljena samurajska epopeja koja je gledatelje transportirala natrag u feudalni, ratom razoreni Japan, emitirana od februara, stigla je do svog finala.

Ovdje je sve što trebate znati o popularnoj seriji na Disney+ (u Velikoj Britaniji), uključujući i ono što budućnost može donijeti sada kada je objavljena posljednja epizoda, piše Alex Taylor za BBC Culture.

O čemu govori serija Shogun?

Smještena u vrijeme građanskog rata u ranom 17. stoljeću u Japanu, serija se temelji na istoimenom klasičnom romanu Jamesa Clavella iz 1975. godine. Također ponovno osmišljava izuzetno  uspješnu TV seriju iz 1980., s Richardom Chamberlainom u glavnoj ulozi.

Kreirajući seriju od 10 epizoda sa predloškom više od 1.000 stranica, autori Rachel Kondo i Justin Marks vjerno su replicirali život u feudalizmu - svijet kojim su vladali gospodari, poznati kao daimyō, i njihovi vjerni samuraji - dodajući potrebnu kulturnu autentičnost originalnoj knjizi i televizijskoj seriji.

Pratimo navodnog brodolomca, engleskog moreplovca Johna Blackthornea (Cosmo Jarvis) kako se uvlači u političke igre moći Gospodara Yoshija Toranage (Hiroyuki Sanada), izoliranog ali legendarnog samuraja koji se bori za trajnu dominaciju kao Shogun - japanska riječ za vojnog diktatora.

Njegove sve kompleksnije političke igre uspoređivane su s Igrom prijestolja i Succession bez zmajeva i svađa u staklenim sobama.

Što ako povijest nije moja stvar?

To je uredu. Biti bačen naglavačke u japansku povijest, razumije se da može djelovati pomalo zastrašujuće (i zbunjujuće!). Tu smo da pomognemo!

Evo osnova koje trebate znati:

Serija započinje smrću bivšeg japanskog vladara Toyotomija Hideyoshija, otvarajući put borbi za moć Shoguna.

Pored toga, prisutna je i napetost u Evropi, zbog čega se svećenici i misionari pojavljuju tokom serije.

Engleska se odvojila od Katoličke crkve kako bi postala protestantska, što je izazvalo rat s katoličkom Španijom.

Njihov kralj, Filip II, želeći i dalje kolonizirati Japan, udružio se s Portugalom kako bi ojačao svoje planove konačno postajući i njihov monarh.

"Pokušavali su ljude preobratiti [u kršćanstvo]," rekao je Thomas Donald Conlan, profesor studija o Istočnoj Aziji i povijesti na Univerzitetu Princeton za Esquire, "a veliki dio njihove strategije uključivao je gađanje [ciljanje] moćnih gospodara."

Šta su rekli kritičari?

Serija je dobila gotovo sveopće pohvale zbog svoje ambicije, visokih produkcijskih standarda te autentičnog predstavljanje japanske povijesti i kulture.

Allison Herman iz Varietyja nazvala je seriju "uzbudljivim događajem na TV-u koji vas transportira". Ostali kritičari se složili, a serija je imala 99% pozitivnu ocjenu kritičara na Rotten Tomatoesu.

Rebecca Nicholson iz The Guardiana opisala ju je kao "zanosnu, hipnotičku televiziju" u svojoj recenziji s četiri zvjezdice, ali je upozorila da je serija "zahtjevna drama, kojoj treba pristupiti pažljivo i usredotočeno".

 133218033 shogun 102 03519r 600x400 bf06395

Cosmo Jarvis blista kao John Blackthorne, kažu kritičari

"Uglavnom je na japanskom, djelomično na engleskom, koji je zamjena za portugalski, ponekad - to nije tako teško pratiti kao što mislite - ali to nije serija koju možete gledati u pozadini dok skrolate po nekom drugom ekranui ", dodala je.

Politička intriga je, razumljivo, središte priče, ali kritičari su pohvalili mješavinu krvi, prevara i romantike, unutar toga.

Anita Singh iz The Telegrapha napisala je da je snaga Shoguna "način na koji nas uvlači u svijet koji nam se, sa svojim ritualima i nasiljem, čini jednako stranim kao i Blackthorneu.

"Ovo nije serija za plašljivce, i to je još bolje," zaključila je, također dodjeljujući četiri zvjezdice

Camilla Long, koja je pisala za The Times, bila je slično osvojena, osobito time što je Jarvis glumio Blackthornea.

"Nisam seriju namjeravala recenzirati: previše je udaljena, previše muška," rekla je. "Ali Cosmo Jarvis... je toliko eksplozivno lud u njoj, da sam nastavila gledati. Zvuči kao pet Richarda Burtona."

Osim Jarvisa, većina glumačke postave je japanska. Daniel Chin, pišući za The Ringer, rekao je da trostruka struktura nove serije, s Toranagom i Mariko koji imaju sličan fokus kao Blackthorne, iako govore na svom materinjem jeziku, pomaže seriji da izbjegne "priču o bijelom spasitelju" iz izvornog materijala – što je bilo jako prisutno na ekranu u filmu Posljednji samuraj iz 2003., na primjer.

"[Istražujući] njihove različite uloge u centralnom sukobu, Shogun može učinkovito istražiti teme poput časti, dužnosti, lojalnosti i klase kroz različite leće i iskustva," dodao je Chin.

"Mnogi naši likovi nemaju slobodu izbora u klasičnom smislu, pa kako onda koristiti ograničenja?" rekao mu je sukreator serije Kondo. "Kako koristite ograničenja? Kako koristite te stvari da postanu vaša snaga kako biste izrazili to u što vjerujete i što je vaš život?"

Nick Hilton iz Independenta dodijelio je pet zvjezdica, hvaleći tu autentičnost: "To je hrabro prepričavanje složene, zamršene priče, izvučene iz kombinacije japanske povijesti i Clavellova enciklopedijskog interesa za zemlju."

shogun2

Anna Sawai iz FX Networks igra Lady Mariko

Ovo pomaže seriji da izbjegne sjenu Igre prijestolja, rekao je TV kritičar Los Angeles Timesa Robert Lloyd.

"Svaka recenzija koju pročitate o ovoj seriji usporedit će je s Igrom prijestolja... zaista, pretpostavljam da je to bio bitan dio ideje koja je prodala seriju", napisao je.

Ali. Zaključio je; "...suptilnost i lukavost također mogu biti uzbudljive".

Je li finale bolje od Igre prijestolja?

Pa, svakako se čini popularnijim od jako kriitiziranog završetka HBO-ovog mega hita.

Ed Power iz Telegrapha, dajući seriji četiri zvjezdice, objasnio je: "... ovdje postoje lekcije za druge showrunnere. Igra prijestolja, na primjer, pojačala je spektakl u svojim posljednjim epizodama - s rezultatima koji su, iako vizualno impresivni, bili emocionalno ispražnjeni. Shogun je slijedio sasvim drugačiju putanju ".

Međutim, nisu svi bili impresionirani, uključujući Erika Kaina iz Forbesa.

"Priznajem da sam možda prvi put u Shogunovoj ograničenoj seriji otišao s pomiješanim osjećajima", napisao je, žaleći se na nedostatak klimaktičkih sekvenci bitaka.

Hoće li biti još nastavaka?

Ako ih bude, neće se temeljiti na originalnom materijalu.

To ne znači da nije moguće. Pogotovo jer je njena premijera privukla devet miliona pregleda diljem svijeta putem Hulua, Disney+ i Star+, stavljajući je ispred Kardashianki i druge sezone Medvjeda na Disneyjevoj platformi

U doba streaming ratova u kojima multiverzumi vladaju u borbi za pažnju gledatelja, iskušenje da se napravi Bijeli lotos može biti prejako. Imajte na umu, stvaranje ovako raskošne TV produkcije definitivno nije jeftino (iako proračuni nisu otkriveni) i Disney prolazi kroz destabilizirajuće teško razdoblje. Mačevi su spremni.

federalna.ba/BBC