fbpx

Revija filmova o ljudskim pravima 9. decembra u Banjaluci: Na konkurs stiglo više od 20 filmova

Revija filmova o ljudskim pravima 9. decembra u Banjaluci: Na konkurs stiglo više od 20 filmova

Ilustracija

Na konkurs za prijavu kratkih filmova koji će biti prikazani na reviji filmova o ljudskim pravima koja će se održati 9. decembra u Studentskom pozorištu u Banjaluci stiglo je oko 20 filmova iz Bosne i Hercegovine i regiona, a konačna selekcija, odnosno program biće objavljen do kraja novembra.

Revijom će biti zvanično otvoreni ”Dani Srđana Aleksića” koje organizuje Helsinški parlament građana Banjaluka i koji će trajati od 9. do 11. decembra.

Revija filmova je prva zajednička aktivnost Kuće ljudskih prava Banjaluka čiji su članovi i osnivači nekoliko udruženja. Pored Helsinškog parlamenta građana Banjaluka čine je: Zdravo da ste, Transparency International BiH, Centar za životnu sredinu i Banjalučki centar za ljudska prava. Njen cilj je podizanje svijesti o ugroženosti ljudskih prava kroz film, a nakon projekcija biće održana i panel diskusija na temu: “Ljudska prava na filmu – uticaj na javnost”.

”S obzirom da smo relativno kasno objavili konkurs za prijave i da je sam konkurs kratko trajao, zadovoljni smo odzivom i kvalitetom pristiglih filmova. Revija je ograničena na jedan dan, pa nećemo moći prikazati sve pristigle filmove, ali sigurni smo da će selekcija biti zanimljiva i da će otvoriti mnoga pitanja na koja ćemo pokušati dati odgovor u panel diskusiji”, istaknuto je u Kući ljudskih prava.

Kuća ljudskih prava Banjaluka je platforma za jačanje udruženih organizacija civilnog društva i njihovog uticaja na stanje ljudskih prava u zemlji i okruženju. U aprilu 2023. godine, Kuća ljudskih prava Banjaluka zvanično je postala dio Mreže kuća ljudskih prava koje djeluju u 11 evroazijskih država.