fbpx

Publika i kritika nikako da se dogovore - Da li su “Prstenovi moći” super ili bezveze

The Lord of the Rings The Rings of Power

The Lord of the Rings The Rings of Power/Amazon Prime promo

Megavisokobudžetna fantastična serija “Gospodar prstenova: Prstenovi moći” je na udaru kritike pojedinih gledalaca. Dan nakon što su prve dvije epizode Amazonovog milijardu dolara vrijednog projekta debitovale na Prime Videu, prosječna ocjena publike na Rotten Tomatoesu je “jadnih” 37 odsto, a recenzije na Amazonu su potpuno suspendovane.

“Bombardovanje recenzija” je kada grupa korisnika na mreži objavi brojne negativne kritike za proizvod ili uslugu zbog uočenih kulturnih ili političkih problema, a ne zbog stvarnog kvaliteta tog proizvoda. Ovi komentari na Prstenove moći su primjeri:

– Ako su htjeli da spoje tako važan posao sa aktuelnom politikom, uspjeli su. Niko nema problem da vidi “obojene ljude” u filmovima, serijama ili pričama… ali ova priča je već napisana i nije je trebalo uprljati.

– Odražavanje svjetske raznolikosti u Srednjoj zemlji je čudan cilj, iako dobar za marketing možda, ali je očigledno bilo važnije od pravljenja funkcionalne TV serije.

Ali većina negativnih kritika kritikovala je seriju iz nepolitičkih razloga.

– Potrošili su milijardu dolara na pozadinu i filmsku muziku. Ostalo je spora, drvena gluma i nema razloga da mi se zapravo dopadnu glavni likovi. Ni u čemu nema duše.

Činilo se da su se čak i najveći mrzitelji serije saglasili u jednom aspektu: “Prstenovi moći” izgledaju nevjerovatno.

– Zapanjujuće lijep svijet. Nažalost, bilo mi je dosadno.

Na TV Lineu, anketa sajta poslije premijere pokazala je da je većina gledalaca imala mnogo pozitivniju reakciju, sa 62 odsto gledalaca dalo je seriji ocjenu “A”.

Amazon je vlasnik IMDB-a, ali nije suspendovao ocjene publike tog sajta. IMDB-ovi rezultati su takođe bili viši od onih na Rotten Tomatosu, iako su i dalje srednji, sa prosječnom ocjenom 6,1 od 10. Кao i kod RT-a, većina gledalaca je emisiji dala ili najbolju moguću ocjenu (10) ili najgoru moguću ocjenu (1) — ovo posljednje ukazuje na to da se barem u nekoj mjeri gledaoci vode bijesom, a ne objektivnim razmišljanjem.

Zanimljivo je da su “Prstenovi moći” dobili višu prosječnu ocjenu među ženama (6,8) nego muškarcima (5,9).

Ako dođe do “bombardovanja recenzija”, ocjena publike će vjerovatno porasti. She-Hulk je porasla sa 36 posto na RT-u na 50 posto u protekloj sedmici, i trebalo bi da se popne dalje ako serija bude uspješna u svojim budućim epizodama. Obožavaoci dolaze do velikih naslova franšize sa mnogo očekivanja, ali ako serije uspiju da isporuče dosljedan kvalitet tokom vremena, one na kraju obično osvoje ljude – i pomjere te rezultate publike.

Izvor: Headliner.rs