fbpx

Prošli i budući životi

Prošli i budući životi

Film „Past Lives“ otvara teme na koje se ne može dati jednoznačan odgovor. Svako od nas bi uradio nešto drugo – doneo bi drugačiju odluku. Priča prati dvoje dvanaestogodišnjaka, prijatelja iz detinjstva. Devojčica i dečak žive u Seulu, Južna Koreja. Prijatelji su i simpatije, kako odrastaju tako sve vodi ka mogućnosti da postanu momak i devojka. Ali, pre nego što dovoljno odrastu ona odlazi u Ameriku.

Potom u dve sekvence gledamo prijatelje nakon 12 godina, pa još jednom nakon još 12 godina. Dakle, tri puta 12. Njih dvoje prvo nisu u kontaktu, pa onda počinju da razgovaraju, na daljinu, preko nekog video sistema za komunikaciju. Na kraju, u trećem delu, on dolazi u Njujork i njih dvoje se viđaju, druže i na kraju, rastaju.

On je za to da ponovo budu zajedno, ona se, utisak je na početku, lomi. Tu počinje rasprava. S jedne strane, niko je bolje ne poznaje od druga iz detinjstva. Ta veza je logična, jer su, bez obzira na dve velike pauze, vrlo bliski. S druge strane ona je pronašla ono što je tražila, nov život, novog partnera, karijeru… Ipak, nešto je i tu muči. Sve vezano za Koreju je povratak kući, u sigurnost, u detinjstvo.

Ona nema dilemu, ali je sentimentalnost vuče da se još malo greje pored vatre. Sigurna je da se neće vratiti. Njen muž nije nimalo siguran, on misli da njena očekivanja nisu ostvarena, da je on ne poznaje tako dobro, da ne zna ni njen jezik, ona ne priča korejski tokom dana, ali noću, dok je u dubokim snovima, ona priča samo korejski. Zato je muž pokušao da nauči njen jezik, da bi razumeo šta to govori njena podsvest.

S druge strane simpatija iz detinjstva kao da je čekala samo nju i nijednu drugu. Veze iz interegnuma se ne broje. On je pažljiv, strpljiv, razuman i duboko nesrećan bez nje. On se ne predomišlja, nema dvojbe, nema sumnje da je samo ona za njega.

Tako se nalazimo u srcu strašne situacije. Imamo tri lika, a ne možemo nikome da damo ni jedan procenat više ili manje. Svi imaju procenat, po 33,3333… Ne možete se osećati dobro ako prevalite na nečiju stranu.

Drama je još veća jer nema dvojbe. Niko nije nesiguran u svoje odluke. Svi su samo sentimentalni. Svi samo strepe šta će odlučiti ovi drugi, a drugi nemaju dileme.

„Past Lives“ je mali film o velikim dramama i velikim odlukama. Može se reći da je Song snimila lep, ali isto tako uznemirujući film. Naravno da nema scena koje vas mogu potresti, ali vas mogu uznemiriti, posebno kad se završi odjavna špica i kada ostanete sami sa svojim mislima. Rediteljka vas ostavlja na pustom ostrvu misli. Za razliku od junaka vi ste razapeti na čak tri strane, pa i nakon nekoliko dana ne možete da kažete kakvu biste vi odluku doneli.

Izvor: Lava Lab