fbpx

Oppenheimer postao najuspješniji biografski film

Oppenheimer postao najuspješniji biografski film

Foto: Universal

Film o poznatom fizičaru osvojio je svijet i zasluženo došao do velikog uspjeha kojim se malo koji biografski film može pohvaliti.

 Ljetni filmski hit i jedan od najboljih filmova godine ovog vikenda došao je do zarade od 912 miliona dolara, kako navode brojni mediji. Time je postavio novi rekord koji je dosad držao film o Freddyju Mercuryju i grupi Queen, prenosi Index.hr.

Bohemian Rhapsody zaradio je 910 miliona dolara tokom prikazivanja u kinima. Oppenheimer, koji se još uvijek emituje u kinima, uspio ga je prestići i na pragu je milijarde dolara. Mnogi predviđaju da će teško doći do te brojke.

Uspjeh Oppenheimera, koji prati fizičara J. Roberta Oppenheimera te razvoj i posljedice nastanka atomske bombe, ponajviše može zahvaliti fenomenu Barbenheimera. Budući da je film izašao u isto vrijeme kad i Barbie, vodile su se velike zajedničke marketinške kampanje u kojima je cilj bio da oba filma pokažu da mogu koalirati među publikom.

Mnogi isto tako predviđaju da će film biti među vodećim kandidatima za Oscara, kad su u pitanju najbolji glavni i sporedni glumci te najbolji reditelj. Christopher Nolan, koji potpisuje režiju, već je ostvario i više nego dovoljan uspjeh - na filmu je zaradio oko 180 miliona dolara.