fbpx

Mamma Mia ponovo privlači turiste na Vis

3mama mia

Nastavak uspješnog filmskog muzikla, snimljenog prošle jeseni na dalmatinskom otoku Visu, sada je u bioskopima širom svijeta. Da li će ovo dovesti do toga da turisti navale na mjesto snimanja? 

Vis je sve do 90-ih godina bio zatvoren za strane turiste, a znatna udaljenost od kopna glavni je razlog što ovaj otok nije doživio turistički bum kakv su imali susjedni, obali bliži otoci Hvar i Brač. 

Mađutim, poslednjih godina Vis postaje sve atraktivniji otok. Turisti se odušavljavaju njegovim plažama, koji nisu više tako skrivene, a najposjećenija atrakcija je Modra špilja na obližnjem otoku Biševu. 

Ove nedjelje premijeru je doživio film Mamma Mia! Riječ je o drugom dijelu hita Mamma Mia! iz 2008. godine, u kojem je Vis igrao ulogu grčkog ostrva Kalokairi, na kojem se odvija priča o muzičaru. 

Dolazak ekipe na Vis prošle jeseni je dobio mnogo pažnje, na otoku su bili poznati Pierce Brosnan, Colin Firth, Andy Garcia, Amanda Seyfried i Lily James...Meryl Streep su Dalmatinci uzaludno čekali, jer je svoje scene navodno u cijelosti snimila u studiju. 

No, i bez dobitnice Oscara Vis je samim snimanjem dobio ogromnu promociju i čini se da je nakon dolaska filma u kina, ovaj otok postao nova trendi destinacija na Jadranu. Skopelos, grčki otok koji je kao izmišljeni Kalokairi služio u prvom filmu Mamma Mia!, su nakon ogromnog uspjeha mjuzikla u kinima počeli da masovno obilaze turisti, te ljubitelji Mamma Mia! ostrvo posjećuju deceniju nakon premijere filma. 

Mamma Mia! u ponedeljak, nakon formalnog premijere u Londonu, ponovo kreće na turneju kroz većinu svjetski kinodvorana, a na Visu ponovo očekuju povećan interes turista. 
"U ovoj sezoni, rast je više od 10 posto dolazaka stranih turista u odnosu na prošlu godinu", rekao je Ivo Fiamengo, direktor Turističke zajednice Visa. "Dobijamo puno upita u vezi sa lokacijama snimanja, ali je sada teško reći koliko je stranih turista došlo u Vis samo zbog filma". 

Nakon premijere filma svakako očekuju povećan interes stranaca na Vis, dodaje Fiamengo, te namjeravaju posjetiteljima ponuditi obilazak lokacija snimanja. 
"Trenutno ne znamo gde su sve snimali, niti koliko lokacija i koje od njih će prikazati u filmu", objasnio je Fiamengo, izviejstio je siol.net. (Foto: Thinkstock)

indikator.ba