fbpx

Legendarna porodica: Najzanimljivije činjenice o Simpsonovima

9simpsons

Porodica Simpson na malim se ekranima prvi put pojavila 17.10.1989. godine i od tada zabavlja ljubitelje škakljivih tema i dobrog, pametnog humora.

Ovaj crtić najdugovječniji je američki sitcom i crtić koji se najduže prikazuje bez prestanka, 2016. imali smo priliku gledati uzbudljivu 28. sezonu i već je poznata činjenica da ćemo otkačenu porodicu gledati barem do kraja 2019. godine.

Za superfanove Simpsonovih evo nekoliko zabavnih činjenica koje možda još niste čuli.

Iza serije stoje genijalci

Ovo nije glupa komedija za klince. Al Jean, koji je bio izvršni producent na više od 400 epizoda već  je sa 16 godina studirao matematiku na Harvardu, pisac Jeff Westbrook studirao je na Harvardu i Princetonu prije nego što je postao profesor na Yaleu, pisac David X. Cohen diplomirao je fiziku…

Svi imaju četiri prsta, osim Boga

Jeste li ikad primijetili da likovi iz ove serije nemaju pet prstiju na rukama i nogama? U crtiću Simpsoni pet prstiju ima samo Bog, piše Mental Floss.

simpsonovi

Prva dama pokrenula je rat sa Simpsonovima

Početkom devedesetih Barbara Bush pokrenula je rat sa Simpsonima kad je za časopis People izjavila da je dotična serija: “Najgluplja stvar koju je ikad vidjela”. Autori crtića uzvratili su joj pismom u kojem su je pristojno ‘popljuvali’.

Elizabeth Taylor izgovorila je prvu riječ bebe Maggie

Vjerovali ili ne, za riječ ‘tata’, prvu koju je Maggie ikad izgovorila, tvorci serije zaposlili su legendarnu Elizabeth Taylor!

Michael Jackson dao je glas svom liku, ali nije htio pjevati

U seriji su gostovale brojne slavne osobe među kojima je bio i Michael Jackson. Legendarni pjevač rado je dao glas svom liku, ali nije htio pjevati već je rekao tvorcima da za muzički broj moraju angažovati osobu koja će ga oponašati što su i učinili.

Jackson je zaslužan za plesni hit

Michael Jackson je bio jedan od muzičara koji su stvorili Bartov muzički hit “Do the Bartman”.

Autori su htjeli izbjeći optužbe da su rasisti

Na početku serije Smithers je imao tamnu kožu, ali producenti su se bojali da bi, s obzirom na maltretiranje koje trpi od svog šefa, to moglo izazvati negativne komentare pa je dobio žutu boju kože, poput glavnih likova.

Bart se ne zove Bart slučajno

Ime Bart anagram je riječi ‘brat’ (derište).

Koliko košta beba?

Na samoj špici početnih epizoda, kad Maggie prođe kroz blagajnu, pojavljuje se iznos od 847.63 dolara, što je bio stvarni izračun prosječnog mjesečnog troška za bebu 1989. godine.

Tata pivopija u nekim zemljama ne smije piti alkohol

U arapskoj verziji crtića Homer ne pije pivo već sokove.

Izvor: 100odsto