fbpx

Ko treba da glumi osobu sa autizmom?

rain man

Amazon studios, firma koja proizvodi filmove i serije za svoju "prajm“-publiku, u smernicama za rad filmskih ekipa traži kvote za pripadnike marginalizovanih grupa – i menja zahteve za tumačenje filmskih uloga.

Firma Amazon studios je objavila svoj priručnik za politiku inkluzije i "jačanje stalne posvećenosti diverzitetu i pravednom predstavljanju" – reč je o preporukama za širenje priča i sižea u kojima su zastupljene sve grupe sa kojima to inače nije slučaj, kako bi takve osobe postale vidljivije.

Svaki film ili serija "koju smišlja i realizuje tim od više od troje ljudi" trebalo bi da u idealnom slučaju uključuje 30 odsto žena i 30 odsto manje zastupljenih rasnih ili etničkih grupa. Njihov broj bi trebalo da se postupno povećava i 2024. godine iznosi 50 odsto.

Identitet glumca i uloga treba da se poklapaju

Cilj je da se u govornim ulogama angažuje svaka od sledećih kategorija ljudi pri čemu 50 odsto njih moraju biti žene: LGBTQIA+, osobe sa hendikepom, kao i tri slabo zastupljene rasne/etničke/kulturne grupe. Pojedinačni karakter može da ispunjava i više takvih identiteta.

Jedna od odredbi se svakako drastično održava na dosadašnje shvatanje glume i glasi: "Identitet glumaca bi trebalo da se poklapa sa ulogama koje tumače (po rodu, rodnom identitetu, nacionalnosti, rasi/etničkoj pripadnosti, seksualnoj orijentaciji, hendikepu)".

Princip dodele uloga se menja

Drugim rečima, homoseksualca treba da glumi homoseksualac, Francuza – Francuz. I tako dalje. Lista mogućih i poželjnih kombinacija je svakako poduža, baš kao i lista neobičnih kombinacija koje bi mogle nastati i delom su već prisutne na filmskom tržištu. Tako je sa konkurentskom Netfliksovom serijom "Bridžerton" koja prikazuje život pripadnika britanske "plave krvi" u ranom 19. veku i u kojoj dobar deo prikazanog viktorijanskog plemstva izgleda kao da je afričkog porekla.

Neki nemački komentatori su odmah podsetili na razne primere koji se kose sa novom politikom inkluzije. Tako, na primer, heteroseksualni "oskarovac" Tom Henks ne bi mogao da glumi homoseksualca u "Filadelfiji" ili mentalno hendikepiranog Foresta Gampa. Dastin Hofman ne bi mogao da glumi autističnog Rejmonda Babita u "Kišnom čoveku" – ovakvo nizanje može da se nastavlja unedogled.

Glumac iz "kvote" – dobro rešenje?

Kritičari nove filmske doktrine podsećaju i da dodeljivanje takvih uloga isključivo "odgovarajućim" glumcima dovodi do njihovog definitivnog smeštanja u fioku kvote iz koje će vrlo teško izaći.

Amazon studio naglašava da je pri koncipiranju svog priručnika konsultovao vodeće stručnjake i organizacije posvećene problemu male vidljivosti hendikepiranih ili marginalizovanih osoba. Sve u nameri da se filmovima i serijama ta vidljivost poveća i dosegne "globalno diverzifikovana publika".

B92