fbpx

Kako je komičar iskustvo proganjanja i zlostavljanja pretočio u hit seriju „Baby Raindeer“

Kako je komičar iskustvo proganjanja i zlostavljanja pretočio u hit seriju „Baby Raindeer“

Ričard Gad u seriji Baby Raindeer Foto:Netflix / Everett / Profimedia

Na prvi pogled, Netfliksova serija "Baby Raindeer" ima uobičajenu priču - tu je komičar koji pokušava da sastavi kraj s krajem, neobična obožavateljka koja postaje njegov progonitelj i opomena da dvaput razmislite o tome da nekome ponudite šolju čaja. Međutim, ova mini-serija pisca, producenta i zvezde Ričarda Gada je mnogo više od toga, a u prilog govori milionska publika širom sveta koja ne prestaje da o njoj priča.

Bazirana na Gadovoj istinitoj priči, triler serija prikazuje njegovo stvarno iskustvo sa progoniteljkom, zlostavljanje koje je usledilo, ali iznosi i detalje iz privatnog života. Tako „Baby Raindeer“ postaje i priča o traumi i izlečenju, piše CNN.

U seriji, Doni (Gad) je preživeo seksualni napad i događaje koji su bacili njegov život i ambicije u lanac zlostavljanja i proganjanja od kojeg se još uvek nije oporavio. Priča počinje kada njegova progoniteljka, Marta (Džesika Ganing), ulazi u njegov život, dok su detalji napada ispričani u grafičkoj četvrtoj epizodi koja se bavi manipulacijama koje su dovele do zlostavljanja.

Gad je rekao da je priča „veoma emocionalno istinita jer je i sam bio teško proganjan i ozbiljno zlostavljan“.

– Ali, želeli smo da priča postoji u sferi umetnosti, kao i da zaštiti ljude na kojima se zasniva – rekao je on.

Međutim, u danima nakon objavljivanja serije, gledaoci su počeli sa spekulacijama ko je zaista u realnosti njegova progoniteljka navodeći različita imena žena. Gad je jasno istakao da je promenio imena i specifične detalje priče u seriji kako bi zaštitio identitet svih umešanih, te je bio čak primoran da preko društvenih mreža zamoli ljude da prestanu da pokušavaju da otkriju, jer to dovodi do lažnih optužbi protiv njegovih prijatelja.

– Molim vas, nemojte spekulisati o tome ko bi mogao biti. To nije poenta naše serije! Ljudi u mom životu su nepravedno uvučeni u spekulacije!

Ostaje da se vidi da li će njegova izjašnjavanja funkcionisati, ali samo interesovanje gledalaca da preduzmu takav napor je dokaz Gadovog efikasnog pripovedanja u sedam epizoda „Baby Raindeer“.

Mnogo toga treba reći i o izvanrednim ulogama ostalih u seriji.

Džesika Ganing igra Donijevu progoniteljku Martu, problematičnu ženu koja tvrdi da je advokat. Glumica ima zapanjujuću sposobnost da od prijatnog osmeha pređe u ludi uznemireni pogled i bude podjednako razoružavajuća koliko i jeziva.

1714138256 profimedia 0866130488 1024x576

Scena iz serije Baby Reindeer Foto:BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Nava Mau, možda najpoznatija iz HBO „Generacije“, glumi Teri, sa kojom Doni započinje vezu usred njegovih zabrinjavajućih dešavanja sa Martom. Teri, koja je trans žena i terapeut, daje Doniju prvi pravi uvid u budućnost u kojoj može da bude izlečen i srećan, samo ako uradi nešto po tom pitanju.

„Baby Raindeer“ se može posmatrati kao još jedna inteligentno vođena priča o istinskom kriminalu, o kojem su do sada pričali dokumentarni filmovi i poznate storije o serijskom ubici ispričane po ko zna koji put.

Na kraju, jasno je da je „Baby Raindeer“ napravljena sa svrhom, nešto što često izmiče projektima koji svoju popularnost zavređuju zahvaljujući tome što su incidenti toliko realno užasni da ne možete da pogledate.

„Baby Raindeer“ može biti znak da se prave kriminalne priče konačno razvijaju.

Nova.rs