fbpx

Izmiješane kritike i reakcije na novi film Dejvida Finčera

Izmiješane kritike i reakcije na novi film Dejvida Finčera

Foto: Netflix

Jedan od iščekivanijih filmova ove godine “Ubica”, novo ostvarenje režisera Dejvida Finčera, proteklog vikenda stigao je na striming servis “Netfliks”, a uz njega su pristigle i kritike većih svjetskih medija koje su prilično šarolike.

Ovo ostvarenje, u kojem glavnu ulogu igra Majkl Fasbender, adaptacija je francuskog stripa istog imena koji je izlazio od 1998. do 2013. godine. Scenario za film napisao je Endru Kevin Voker, koji je s Finčerom radio na, sada već kultnom, filmu “Sedam”. Osim Fasbendera u filmu glume Arlis Hauard, Čarls Parnel, Sala Bejker, Tilda Svinton i drugi.

Serijal stripova “Ubica”, kao i film, prati priču o plaćenom ubici, potpuno hladnokrvnom čovjeku koji zapada u egzistencijalnu krizu, u svijetu bez ikakvih moralnih kompasa i ograničenja. Filmska priča počinje na lokaciji u Parizu, gdje on čeka svoju novu metu, a čekajući radi jogu, vježba, sluša “Smitse” i telefonom razgovara sa advokatom Hodžsom. Sam glavni lik je narator većine priče, koja je propraćena komentarima o rutini posla, kao i cinizmu i manjku empatije u istom.

Film je na IMDB-u ocijenjen sa 7/10, na “Rotentomejtos” ima 85 odsto pozitivnih ocjena, a na “Metakritiku” je ocijenjen sa 72/100.

Kada je riječ o kritičarima, Manola Dargis iz “Njujork tajmsa” je u svojoj kritici navela da je lik kojeg Fasbender igra nije dirnuo.

- Lik je dosadan, kao i ovaj film, ali Finčer je vješt i ne da vam da odvojite pogled od ekrana iako vam misli odlutaju. On, zajedno sa Fasbenderom, vas tjera da pogledate do kraja - zabilježila je ona.

Kritičar magazina “Indi vajr” Rajan Latanzio film je okarakterisao kao bilo koji Finčerov triler i prilično predvidljivo ostvarenje, kojem je glavna vrijednost što se usudilo da bude takvo.

Poznati kritičar “Gardijana” Piter Bredšo film je ranije nazvao samurajskom pričom, koja stvara neku vrstu zavisnosti za gledaoca i traži da bude pogledana do kraja, a svoju kritiku naslovio je kao osvrt na plaćenog ubicu koji filozofira, i priču koja prikazuje dosadu takvog zanimanja, a istovremeno postavlja brojna životna pitanja.

- Ovo je triler čistog stila, rađen od strane nekoga ko ima savršen smisao za to, a Fasbenderovo istrošeno lice, koje nije moguće rastumačiti, je savršen izbor - zabilježio je on.

“Ubica” je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji, a od 27. oktobra bio je na repertoaru ograničenog broja bioskopa.

Muzika

Muziku za film komponovali su Trent Reznor i Atikus Ros, a album je objavljen istog dana kada i film. Ovim filmom obilježena je peta saradnja ovog dua i Finčera, nakon filmova “The Social Network (2010), “The Gril with the Dragon Tatto” (2011), “Gone Girl” (2014) i “Mank” (2020). U film je uključena muzika benda “Smits” čija je pjesma “I Know It`s Over” predstavljena u trejleru za film.

(glassrpske)