fbpx

Brojni problemi za nastavak popularne serije Euphoria

Brojni problemi za nastavak popularne serije Euphoria

Foto: HBO

Tokom dvosezonskog emitovanja na HBO-u, “Euphoria” je svoju mladu glumačku postavu lansirala u superzvijezde i osvojila više Emmyja, a istovremeno je bila i magnet za kontroverze – ali šta god da predstoji pred serijom koju je kreirao Sam Levinson moraće još pričekati.

Ranije ove sedmice, HBO je službeno odgodio dramu, čija je produkcija trebala početi kasnije ovog proljeća. "HBO i Sam Levinson ostaju posvećeni stvaranju izuzetne treće sezone", rekao je portparol HBO-a za Variety. “U međuvremenu, dopuštamo našoj ekipi da traži i druge prilike.” Ono što mreža ne govori je da niko u HBO-u uopće nije siguran da će se treća sezona "Euphorije" ikada ostvariti s obzirom na različite vizije za sljedeće poglavlje serije. Ali “Euphoria” je bila od neprocjenjive važnosti za mrežu – privlačeći često neuhvatljive gledaoce milenijuma i generacije Z, a tim i veliku gledanost – a rukovodioci od Caseyja Bloysa na niže smatraju da moraju pokušati završiti priču.

Izvori su za Variety kazali da je Levinson, koji ima potpunu kreativnu kontrolu nad serijom, scenarijem i režijom svake epizode, predložio svoju viziju sezone u zimu 2023., a kojom se bivši učenici srednje škole East Highland žele premjestiti pet godina u budućnost. HBO je smatrao da su njegov nastup i rani nacrti sezone - koji su uključivali i Sydneya Sweeneyja i Jacoba Elordija, koje je izvor opisao kao "veoma uvjerljive" - bili snažan početak. Ali nakon što je štrajk WGA završio, i kako su kompletni scenariji počeli da pristižu, nisu prošli test kod Zendaye, "Euphorijinom" dvostrukom Emmy zvijezdom koja sada ima 27 godina. Zendaya — koja je veoma tražena u svijetu filma zahvaljujući box-office izvedbi filma „Dune: Drugi dio“ (580 miliona dolara širom svijeta) — i Levinson su uživali u kreativnoj simbiozi od početka „Euphorije“. Iako nema pravo veta na scenarije, kao zvijezda i izvršna producentica serije, Zendaya je Levinsonu ponudila značajne upute o tome kako bi se trebala odvijati treća. Izvori kažu da je Levinson već bio u modu remonta, jer je glumac Angus Cloud, koji je preminuo od predoziranja prošlog jula u 25. godini, u velikoj mjeri bio uključen u početni koncept sezone. U novembru je producent “Euphorije” Kevin Turen iznenada preminuo od zatajenja srca u 45. godini, što je bio još jedan traumatičan udarac za Levinsona i glumačku ekipu i dodatno usporio kreativni proces. Kada je Levinson predao svoje revidirane scenarije krajem 2023. i početkom 2024. godine, rukovodioci HBO-a su bili ti koji su se osjećali nezadovoljno. Postojao je novi obrat za Zendayin lik, Rue čiji je lik u Levinsonovom prvom prolazu gurnut u drugi plan u pomalo iznenađujućoj priči o njenom radu kao privatnog detektiva, na koju je HBO odmah stavio veto. Među mnogim drugim idejama, Zendaya je iznela ideju u kojoj bi Rue, koja je sada trijezna mlada žena od dvadeset i nešto godina, bila surogat majka. Ali upućeniji kažu da novi scenariji jednostavno nisu izgledali kao serija koju su navikli gledati.

S obzirom na sva kreativna neslaganja, HBO je istražio druge opcije, uključujući ideju da se sam Levinson udalji od serije. Drugi scenariji su predloženi, ali odbačeni, poput filma ili specijala, kao što su dva jednokratna filma koje je HBO emitovao tokom pandemije, jedan u decembru 2020., a drugi sljedeći mjesec. No, izvori za Variety kažu da ne samo da je glumačka ekipa serije ugovorena za treću sezonu, već su svi istinski posvećeni radu na seriji –ali sa Levinsonom - do kraja u trećoj sezoni, posebno Zendaya, Sweeney i Elordi. Isto se ne može nužno reći za njihove predstavnike, s obzirom na to koliko će im to vremena oduzeti. Nakon druge sezone, HBO je ponovo pregovarao o ugovorima s glumcima i dao im značajno povećanje plata. Međutim Zendayu, Sweeneyja i Elordija, svo troje glumeći u seriji, zarađuju daleko manje od onoga što bi mogli dobiti radeći filmove. Kao i Zendaya, Sweeney, 26, ima hit na velikom ekranu s romantičnom komedijom "Anyone but You" (217 miliona dolara).

Elordi, 26, također je doživio značajan rast u karijeri nakon uspjeha psihološkog trilera "Saltburn", a trenutno snima visokobudžetni Netflixov film "Frankenstein" Guillerma del Tora. Iako Zendaya tek treba da pročita Levinsonove nove scenarije, izvori kažu da treća sezona nije mrtva i da bi mogla da se sastavi. HBO je oslobodio glumačku ekipu za ostatak 2024. godine, obećavajući da će im se vratiti 1. oktobra sa čvrstim planom za početak snimanja 2025. Snimanje bi, ako bi se to dogodilo, vezalo glumačku ekipu na 25 sedmica, a sezona će vjerovatno biti smanjena sa osam epizoda na šest - iako ako Levinsonu treba više, HBO je otvoren i za tu mogućnost.

Federalna.ba