fbpx

Betty White – strast će vas održati živima

Betty White

„Nemojte se bojati biti strastveni oko nečega, na taj način obnavljate svoju energiju i interese“, ova izjava dobro opisuje televizijsku ikonu, ljubiteljicu životinja i američko nacionalno blago, Betty White. Rođena 17. siječnja 1922. u Oak Parku u Illinoisu, Betty nakon preko 60 godina duge karijere uistinu može poslužiti kao primjer promjene koju strast, talent i volja mogu napraviti u svijetu. 

Prisjećajući se početaka svoje karijere, ispričala je kako je odlučila postati spisateljica tek nakon što je shvatila da joj, kao ženi neće biti dopušteno da bude šumska rendžerica. Prvu dramu napisala je već u srednjoj školi i kasnije priznala da ju je pozitivna reakcija publike potaknula na razmatranje karijere u showbusinessu.

Tri mjeseca nakon što je maturirala, 1939. godine, ponudili su joj da bude dijelom eksperimentalne televizijske emisije u Los Angelesu. Ipak, početke njene showbiz karijere prekinuo je Drugi svjetski rat. Pridružila se Američkoj ženskoj volonterskoj službi gdje je služila kao vozačica kamiona kojim je dostavljala zalihe vojnicima.

Nakon rata nastavlja goniti uspjeh u showbusinessu te je do 1949. godine postala voditeljica TV emisije Hollywood on Television s Alom Jarvisom. Emisija se emitirala uživo, bez scenarija, razgovori su trajali po pet sati, a emitirala se šest dana u tjednu. Kasnije postaje glavna voditeljica ove emisije što joj je osiguralo i nominaciju za Emmy prvi put kada se dodjeljivala i ženama.

Betty White1

U narednim je godinama postala jedna od prvih producentica u svojoj prvoj TV seriji Life with Elizabeth, a u periodu 50-ih i 60-ih godina bila je komentatorica parade Tournament of Roses. U ovom razdoblju više puta sudjeluje u tada vrlo aktualnom game showu Password, za čijeg se voditelja, Allena Luddena i udala 1963.

Uloga nezaboravne Sue Ann Nivens u The Mary Tyler Moore Showu donijela joj je dva Emmyja, a 1997. godine, Sue Ann je

Prvom damom kvizova, a Emmy je 1983. osvojila u kategoriji Iznimnog voditelja TV kviza, postavši prva žena koja je ponijela tu titulu.

Nacionalno priznanje Betty nije usporilo pa je tako 1985. godine dobila ulogu po kojoj je možda najpoznatija – Rose Nylund u The Golden Girls. Serija je bila iznimno uspješna, a White je jedina osvojila Emmy za Iznimnu glumicu te bila jedina koja je nominirana za svaku sezonu serije.

betty white golden girls

Nakon što je snimila iznimno popularnu

2010. godine, njezini su fanovi pokrenuli kampanju kako bi ju pridobili da se okuša u vođenju emisije Saturday Night Live, na što je i pristala nakon poziva producenta Lornea Michaelsa. Tamo je s 88 godina dobila i titulu najstarijeg voditelja/ice te emisije, zahvaljujući kojoj je osvojila svoj sedmi Emmy.

Prisjećajući se krajem 2016. godine početaka svoje karijere izjavila je kako je bila privilegija raditi u showbusinessu kao žena. „Bio je to muški svijet, čak ni na kamerama nije bilo žena“, prisjetila se. Svojim je primjerom ženama diljem SAD-a pokazala da mogu uspjeti u tradicionalnom muškim zanimanjima.

Betty je poznata i kao podržavateljica LGBTI osoba. U

protiv nasilja nad LGBT mladima.

Aktivisticom se ipak ne smatra, no u aktivističkom je smislu najstrastvanija oko prava životinje. Još za vrijeme njezina djetinjstva obitelj White imala je čak 20 posvojenih pasa, a svoje je naknadno  bogatstvo i slavu iskoristila kako bi pridonijela boljitku životinja. Povjerenica je zajednice zooloških vrtova šireg područja Los Angelesa te je 2010. godine osnovala Betty White Wildlife Rapid Response Fund kojim se veterinari mogu koristiti za nošenje s prirodnim katastrofama.

Kada je u intervjuu za

upitana koji bi trenutak života istaknula kao najbolji u svom životu, rekla je da je to bilo sat i pol koje je provela u kavezu s gorilom Koko.

Nakon silnih ostvarenja, White zaključuje: „Moramo naučiti malo dobrote. Dobrota se počinje gubiti u svom ovom metežu. Užasava me kad vidim što ljudi čine ljudima, nasilja u našim vlastitim zajednicama. Ono me brine – i mora se promijeniti.“

Luka Gudek, VoxFeminae