fbpx

Adrien Brody : nezamisliva krajnost zbog uloge

Adrien Brody Pijanist

Kako bi se pripremio za svoju ulogu u filmu “Pijanist”, izgubio je skoro 14 kilograma i povukao se iz društvenog života na nekoliko mjeseci.

Kad je Roman Polanski odlučio režirati film “Pijanist”, dirljivu priču poljskog židovskog skladatelja Władysława Szpilmana koja se temeljila na istoimenoj autobiografskoj knjizi, bilo je jasno da će odabir pravog glumca biti izazov.

Oko 1400 glumaca u nadi da će dobiti priliku glumiti Szpilmana bilo je na audiciji za ulogu u Londonu, no činilo se da niko od njih nije bio adekvatan.

Polanski se za glavnu ulogu odlučio na Josepha Fiennesa, ali ga je Fiennes odbio jer je u to vrijeme više volio scenski rad nego film. Nakon dugog i iscrpljujućeg procesa traženja pravog glumca, Polanski se susreo s Brodyjem, tada još prilično nepoznatog široj javnosti. Kasting agent je uočio Brodyja u maloj ulozi u ratnom filmu “The Thin Red Line” Terrancea Malicka i preporučio ga Polanskom.

Naposljetku, Brody je dobio ulogu i pokazao se kao iznimno predan i talentiran glumac.

Brody je tada imao 28 godina i bio je svjestan prirode lika kojeg je morao prikazati; toliko svjestan da je glumu doveo na novu razinu. Kako bi se približio Wladyslawu Szpilmanu, židovskom pijanistu koji je izgubio sve, ali je preživio strahote Varšavskog geta, Brody je potpuno promijenio svoj udoban način života.

Kako bi postigao način razmišljanja čovjeka koji je izgubio svoj dom, svoju obitelj i život kakav je poznavao, Brody se lišio veza i udobnosti koje je imao.

“Dao sam svoj stan, prodao auto, isključio telefone i otišao. Uzeo sam dvije torbe i tipkovnicu i preselio se u Europu.”
– Adrian Brody

Govorilo se da je prekinuo i dugogodišnju vezu kako bi postigao autentičniju izvedbu u drami o holokaustu. Brody nije samo naučio svirati klavir kao profesionalac vježbajući satima na dan, već je naučio i svirati nekoliko Chopinovih djela . Bio je na putu da ostvari ono što je imao na umu, ali još uvijek nije bio tamo.

Posljednje scene geta u kojima izgladnjeli pijanist luta Varšavskim Getom zahtijevale su posebnu predanost Brodyja, koji je morao izgubiti skoro 14 kila i spustiti se na nevjerojatnih 59 kila.

“Postoji praznina koja dolazi sa gladovanjem koju do sada nisam iskusio”, rekao je glumac za BBC. “Doživio sam gubitak, doživio sam tugu u svom životu, ali nisam znao kakav očaj dolazi s glađu.”

Glumac se prisjetio da je imao dovoljno energije za sate dijalekta, probe i satove klavira i uvijek je žudio za hranom. Povrh svega, bio je duboko uronjen u Szpilmanove memoare i shrvan bolom i užasom holokausta.

“Nedostajali su mi svi i sve dobro. Ali to me je ispravno postavilo u karakter. Želim osjećati da nešto doživljavam, želim osjetiti putovanje, i osjetio sam to. Međutim, bilo je trenutaka kada sam bio zabrinut da možda neću moći izaći iz toga pri zdravom razumu jer nisam shvaćao koliko me daleko odvelo.” objasnio je glumac u svom intervjuu.

Nakon što je snimanje završeno, Brodyju je trebalo otprilike pola godine da se vrati zdravom razumu i da se vrati uobičajenom načinu života.

Unatoč teškoćama procesa, uloga Adriena Brodyja u Pijanistu bila je veliki proboj za glumca, a njegova snažna izvedba učinila ga je najmlađim glumcem koji je kući ponio Oscara za najboljeg glumca.

Izvor:

Naslovna fotografija: Glumac Adrian Brody, desno. Poljski pijanist, skladatelj i pisac Wladyslaw Szpilman lijevo. (Fotografija East News/Liaison Getty Images)

http://www.thevintagenews.com

Zona Zanimljivosti