fbpx

Skriveni detalji u poznatim slikama

hijeronim bos vrt zemaljskih uzivanja

Jedno od najtajanstvenijih dela Hijeronima Boša koje je izvedeno kao triptih, veruje se da je nastalo oko 1503. godine.

Boš je u prvom delu slike predstavio nastanak sveta, zatim vrt zemaljskih uživanja, po čemu i samo delo nosi naziv, dok je treći deo prikazan kao kraj sveta. U svom delu Boš oštro kritikuje blud i nemoral, pa je tako jedan od grešnika između ostalog kažnjen ispisivanjem nota muzike iz pakla na zadnjici.

bos note na zadnjici

Zahvaljujući transkripciji koju je uradila Amelija Hemrik, Muzika iz pakla zvuči ovako:

 

Đovani Arnolfini sa suprugom – Jan van Ajk

jan van ajk arnolfini

Portret Arnolfinijevih je delo flamanskog slikara Jana van Ajka nastalo 1434. godine i jedan je od najranijih portreta u evropskom slikarstvu. Đovani Arnolfini bio je italijanski trgovac iz Luke i stanovao je u Brižu, u Belgiji. On se nalazi na još jednom portretu Jana van Ajka, pa se pretpostavlja da su bili prijatelji. Najzanimljiviji detalj na ovoj slici je ogledalo u čijem odrazu se vidi bračni par Arnolfini, ali i još dvoje ljudi od kojih se za jedno od njih veruje da je Van Ajk lično.

Mona Liza i Mona Vana

mona liza mona vana

Mona Liza je jedno od najpoznatijih dela čiji je autor čuveni umetnik Leonardo da Vinči, međutim, malo je poznato da postoje dve verzije ove slike. Mona Vana je naziv druge slike koja predstavlja golu verziju Mona Lize, a naslikao ju je Da Vinčijev učenik Đan Đakomo Kaproti da Oreno poznatiji kao Salai.

Stari ribar – Tivadar Kostka

stari ribar

Tivadar Čontvari Kostka bio je jedan od prvih mađarskih slikara koji je postao poznat širom Evrope. Iako je za sobom ostavio brojna dela, jedna njegova slika ostala je upečatljiva zbog tajne koja može biti otkrivena uz pomoć ogledala. Naime, slika Stari ribar (1902) predstavlja naizgled sasvim običnog starca, međutim kad se ogledalom poklopi desna strana slike, dobije se odraz leve strane i prikaz mudrog starca tužnih očiju kako stoji na obali mirnog mora (slika u sredini). Kada se ogledalom poklopi leva strana slike, odraz nam prikazuje zlog čoveka iza kojeg se može videti erupcija vulkana i nemirno more (treća slika). Prvi čovek predstavlja Boga, a drugi đavola.

Poslednja večera -Leonardo da Vinči

poslednja vecera

Poznato je da je Tajna večera puna skrivenih detalja, međutim jedan od njih je uspeo da nam dočara scenu kad Isus otkriva da će ga jedan od apostola izdati. Naime, otkriveno je da hleb na stolu i ruke apostola zapravo predstavljaju note koje pri izvođenju stvaraju dramatičnu muziku, prikladnu sceni prikazanoj na slici. Poslušajte kako to zvuči:

kafenisanje.rs