fbpx

U Belgiji pronađeno čak 66 snimaka nove muzike Marvina Geja za koju se nije znalo da postoji

U Belgiji pronađeno čak 66 snimaka nove muzike Marvina Geja za koju se nije znalo da postoji

Marvin Gej/ Foto: Wikipedia

Neobjavljena muzika Marvina Geja ležala je skrivena u Belgiji više od 40 godina, piše BBC. Uz nju je pronađena vjerovatno vrlo vrijedna kolekcija scenskih kostima i bilježnica pokojnog muzičara.

Marvin Gej se preselio u obalski belgijski grad Ostende 1981. godine nakon što je uzeo posjetnicu belgijskog koncertnog promotera u noćnom klubu dok je ovaj živio u Londonu. U to vrijeme bio je teški zavisnik od kokaina, ali preseljenje u Belgiju pomoglo mu je da pobijedi zavisnost. Takođe je u to vrijeme snimio jedan od svojih najvećih hitova “Sexual Healing”, piše RDD.

Neko vrijeme živio je u kući belgijskog muzičara Šarla Dumolina, a pravo vlasništva nad pronađenim materijalom polaže Dumolinova porodica.

Oni pripadaju porodici Dumolin jer su ostavljeni u Belgiji prije 42 godine. Marvin je sve to tada ostavio i rekao: ‘Radite s tim šta god želite’ i nikada se nije vratio. To je važno , rekao je belgijski advokat Aleks Trapenije.

"Svaki put kad je novi instrumental počeo i kad je Marvin počeo da pjeva, stavljao sam novi broj – dodao je Trapenije i nastavio: – Na kraju, kada sam preslušao svih 30 kaseta, imao sam 66 demo snimaka novih pjesama. Nekoliko ih je dovršeno, a nekoliko ih je jednako dobro kao ‘Sexual Healing’, jer su napravljene u isto vrijeme. Postojala je jedna pjesma koju sam slušao deset sekundi i shvatio da su mi muzika i riječi u glavi cijeli dan, poput trenutka planetarnog poravnanja."

Porodica Dumolin (Šarl je umro 2019. godine) nedvosmisleno posjeduje zbirku, posebno u svjetlu belgijskog zakona koji propisuje da svaka imovina postaje lična poslije 30 godina, bez obzira na koji je način stečena. To se, međutim, ne odnosi na intelektualno vlasništvo, što znači da bi Trapenije i njegovi partneri mogli da završe kao vlasnici fizičkih traka na kojima je snimljena muzika, ali bez prava objavljivanja pjesama.

U međuvremenu, Gejevi nasljednici u Sjedinjenim Državama mogli bi teoretski da imaju prava na muziku, ali joj ne bi mogli pristupiti bez posjedovanja traka.

Trapenije je rekao da misli da je potreban kompromis:

"Mislim da i jedni i drugi imamo koristi, Marvinova porodica i Dumolinovi nasljednici s kolekcijom u rukama. Ako se udružimo i pronađemo prave ljude na svijetu, Marka Ronsona ili Bruna Marsa… Nisam ovdje da dajem prijedloge nego da kažem: ‘OK, poslušajmo ovo i napravimo sljedeći album’. Moralno, volio bih da radim s porodicom, ali ovo je noćna mora za njih za svaku drugu opciju osim zajedničkog dogovora… da neko dolazi iz generalbo gledano bogate zemlje i da oni sklope dogovor oko toga da ta kolekcija napusti tu zemlju" , rekao je advokat.