fbpx

The Gypsy Kings – kraljevi salse i flamenka na svjetskoj muzičkoj sceni

gypsy kings 696x392

Iako su svi članovi grupe rođeni u Francuskoj, razlog zbog kojeg produciraju na španskom jeziku je romsko porijeklo iz Španije. Naime, članovi grupe potiču od gitanosa, skupine španskih Roma koja pretežno živi u autonomnoj zajednici Andaluzija na jugu Španije

Kada su se na jugu Francuske, iz gradova Arlea i Monpeljea ujedinile dvije porodice – Reyes i Baliardo nastali su The Gypsy Kings. Kao osnivači grupe navode se Nicolas iz porodice Reyes i Tonino iz Bailardo porodice. Ova muzička grupa ubrzo je zavladala svjetskom muzičkom scenom izvodeći flamenko, salsu i pop muziku na andaluzijskoj verziji španskog jezika.

Iako su svi članovi grupe rođeni u Francuskoj, razlog zbog kojeg produciraju na španskom jeziku je romsko porijeklo iz Španije. Naime, članovi grupe potiču od gitanosa, skupine španskih Roma koja pretežno živi u autonomnoj zajednici Andaluzija na jugu Španije.

Grupa je danas sastavljena od sedam članova, svi su gitaristi, a iz porodice Reyes, članovi su Nicolas, Pablo, Canut i Andre, dok iz porodice Baliardo članovi The Gypsy Kings grupe su Diego, Tonino i Paco.

gypsyy

Počeci vezani za djelovanje grupe vezuju se za Los Reyes, kako su se na početku zvali The Gypsy Kings. Zamisao je bila da grupa bude ciganski bend koji putuje i zarađuje na vjenčanjima, festivalima i na ulicama gradova. Popularnost grupe je dolazila postepeno i iz godine u godinu postajali su poznatiji širom Francuske i regiona. Svjetsku slavu stekli su kada su se povezali sa Claudeom Martinezom, koji je The Gypsy Kings prepoznao kao „bend svjetske klase“.

Krajem 80-ih Gypsy Kings su debitovali u SAD-u u Njujorku na New Music Seminaru i tada su uspostavili saradnju sa kompanijom Sony. Bili su čak pozvani i na nastup na inauguraciji Džordža Buša, ali su se odlučili vratiti na odmor i biti sa svojim porodicama.

gypsyyy

Tada su stekli popularnost u SAD-u i postali jedna od malobrojnih grupa i solo izvođača koji su se kotirali na vrhu ljstvice po slušanosti među španskim izvođačima u SAD-u. Nastupali su na nastupima i održavali dobre privatne odnose sa najvećim pop zvijezdama poput Elton Johna i Erica Claptona.

Nakon uspjeha u SAD-u i šire, Kingsi su redovno objavljivali albume, počevši od „Mosaique“ (1989), „Live!“ (1992), „Love & Liberte“ (1994), „Tierra Gitana“ (1996), „Cantos de Amor“ (1998), „Somos Gitanos“ (2001) i „Roots“ (2004). Nakon proširenih turneja, novi studijski album „Pasajero“ objavljen je 2007. godine.

Ukupna prodaja albuma grupe širom svijeta danas se procjenjuje na 18 miliona dolara i The Gypsy Kings su jedna od grupa sa najprodavanijim albumima iz Francuske na svijetu.

gypsyyyyy

Uprkos članstvu u grupi, neki od izvođača su ostvarili i solo karijere. Canut Reyes je 1988. izdao svoj album „Bolero“, a kasnije i drugi pod nazivom „Gitano“. Andre Reyes je 1992. snimio album, ali ga nikada nije zvanično objavio, dok je Tonino Baliardo album „Essences“ objavio 2001. godine.

Pjesme koje se pamte do danas i koje rado slušaju i mlađe generacije su Bamboleo, Volare, Djobi Djoba, Un amor, Baila me, Bem, bem Maria, Soy, Trista pena i druge.

(portal-udar.net)