fbpx

Rege muzika na UNESCO listi

Bob Marli

Rege muzika, čiji su mirni, lepršavi zvuci stekli međunarodnu slavu zahvaljujući umjetnicima kao što je Bob Marli, od danas su pronašli mjesto na listi UN-ovih globalnih kulturnih blaga.

 UNESCO je na svoju listu dodao žanr koji je nastao na Jamajci do svoje kolekcije "nematerijalnog kulturnog nasljeđa" koji se smatra vrijednim zaštite i promocije.

"Učešće Rege muzike u međunarodnom diskursu o pitanjima nepravde, otpora, ljubavi i čovječnosti podvlači dinamiku elementa kao istovremeno umno, socijalno-političko, senzualno i duhovno", naveo je UNESCO.

Muzički stil pridružio se spisku kulturnih tradicija koji uključuju 300 drugih tradicionalnih praksi koje se kreću od izgradnje brodova, hodočašća i kuvanja.

Rege se krajem 1960-tih godina proširio sa Jamajke. Stil je brzo postao popularan u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i u Velikoj Britaniji, gde su se mnogi Jamajčani imigranti preselili nakon Drugog svjetskog rata.

Rege je često bio muzika potlačenih, sa tekstovima koji se bave društveno-političkim pitanjima, zatvaranjem i nejednakošću.

Jamajka je podnela zahtev za uključivanje rege muzike na listu ove godine na sastanku agencije UN-a na ostrvu Mauricijus, gde je razmatrano 40 predloga.


Autor: B92