fbpx

Potpis i pečat na ljubav – Etta James

gty etta james 1962 sswm jt 111217 wg 620x350 1

Legenda soula i bluesa, Jamesetta Hawkins, poznatija kao Etta James, rođena je 25.1.1938. godine u Los Angelesu. Nosila je nadimak Peaches, Miss Peaches.

Bila je gospel čudo od deteta, a pevala je u horu i na radiju već sa pet godina. Kada je napunila dvanaest godina preselila se u San Francisco, gde je osnovala trio i radila za Johnnyja Otisa. Godine 1954. vratila se u Los Angeles i snimila pesmu “The Wallflower” koja se vrlo brzo našla na vrhu top lista. Usledili su uspesi sa pesmama “All I Could do was Cry”, “Trust In Me”, “At Last”, “Tell Mama”, “Something’s Got a Hold on Me” i “I’d Rather Go Blind”.

Etta je u svojoj bogatoj muzičkoj karijeri ukupno izdala 28 studijskih albuma, dobitnica je četiri Grammyja i sedamnaest muzičkih nagrada za blues. Godine 1993. uvedena je u Rock & Roll Hall of Fame, Blues Hall of Fame, a 1999, 2001 i 2008. godine u Grammy Hall of Fame. 1950-ih i 1960-ih godina prošlog veka, imala je svoj najveći uspeh kao blues i R&B pevačica. Poslednji album objavila je 2006. godine. Magazin “Rolling Stoune” rangirao je Ettau na 22. mesto liste od 100 najboljih pevača svih vremena i na 62. mesto liste najvećih 100 umetnika. Preminula je od leukemije u Riversideu (California), 22.1. 2012. godine,  samo tri dana nakon Johnnyja Otisa. Iza sebe je ostavila dva sina, takođe muzičare, Dontoa i Samettoa.

Pred vama je lista na kojoj se nalaze samo neke od najlepših ljubavnih pesama u Ettainom izvođenju.

  1. “I’d Rather Go Blind” 

Etta je u svojoj autobiografiji “Rage to Survive” iz 1995. godine, otkrila da je prvu verziju ovog blues i soul klasika čula od svog prijatelja, pevača i muzičkog producenta, Ellingtona Jordana, kada ga je posetila u zatvoru, a zatim mu je pomogla da je dovrši. Snimljena je 1967. godine, a objavljena 1968. godine.

2. “Misty Blue” 

Tekstopisac Bob Montgomery je ovu baladu napisao 1966. godine za samo dvanaest minuta kao instimni poklon za pop i country pevačicu Brendau Lee, ali ona i njeni producenti nikada nisu odlučili da je snime. Deset godina kasnije to je uradila Dorothy Moore, a ista verzija našla se na Ettainom poslednjem albumu “The Dreamer“.

3. “At Least”

Jedna je od najpoznatijih balada ikada. Napisali su je Mack Gordon i Harry Warren za muzički film “Sun Valley Serenade”, 1941. Etta ju je u aranžmanu Rileyja Hamptona objavila kao vodeći sing svog istoimenog debi albuma, 1960. godine. Korišćena je kasnije i u mnogim drugim filmovima, televizijskim serijama, reklamama, obradile su je i mnoge poznate umetnice, a jedna je od najtraženijih pesama za prvi ples na venčanjima.

4. “All I Could Do Was Cry”

Nastala je i objavljena kao Ettain singl, 1960. godine za Chess Brothers Records. Tekst su pisali Billy Davis, Berry Gordy i njegova sestra Gwen Gordy. Inspiracija za nju bila je priča o ljubavi između Ettainog bivšeg momka, pevača i muzičkog producenta Harveyja Fuqua i Gwen Gordy, bivše devojke Billyja Davisa. Venčali su se iste godine kada je pesma objavljena.

5. “If I Can’t Have You” 

6. “Lovin’ Arms”

Pesmu je napisao Tom Jans, folk pevač i gitarista iz Californiaje, a prvi su je snimili i objavili Kris Kristofferson i Rita Coolidge kao duet, 1973. godine. Tom je u 34. godini doživeo je nesreću na motoru, a godinu dana nakon toga je preminuo od predoziranja drogom. Za sobom je ostavio ovu pesmu koju je, osim Ettae, pevao i Elvis Presley.

7. “Trust In Me”

Pesmu su napisali Ned Wever, Milton Ager i  Jean Schwartz, 1937. godine. Postala je popularna u verzijama Mildreda Baileya i WayneaKing & His Orchestra, a kasnije ju je obradio Edwin Fisher. Etta ju je objavila na albumu “At Last!” iz 1960. godine.

8. “I Worship the Ground You Walk On”

Spooner Oldham i Dan Penn, autori mnogih country i soul balada, napisali su ovu pesmu. Prvi ju je objavio Jimmy Hughes, 1966. godine, a posle njega Ettae na albumu “I Got You Babe“, 1968. godine.

Biljana Cvetanovski - balkanrock.com