fbpx

Pedeseti rođendan „Džolin“ – priča o neobičnoj ljubavnoj pjesmi Doli Parton

Pedeseti rođendan „Džolin“ – priča o neobičnoj ljubavnoj pjesmi Doli Parton

Foto: Google

Ovih dana navršilo se pedeset godina otkako je Doli Parton objavila album sa jednim od svojih najvećih hitova, pjesmom „Džolin“. Kakva se priča krije iza jedne od najneobičnijih ljubavnih pjesama?

Žena pjeva ženi:

„Džolin, Džolin… preklinjem te, ne uzimaj mog čovjeka… ne uzimaj ga iako možeš.

Tvojoj ljepoti poređenja nema, plamenim loknama riđe kose, tenu boje slonovače i očima smaragdnog zelenila…

Tvoj osmjeh je kao dašak proljeća, glas nježan kao ljetnja kiša i znam da ne mogu s tobom da se takmičim, Džolin…

On priča o tebi u snu, i ne mogu da učinim ništa da suzdržim suze dok izgovara tvoje ime, Džolin…

Moja sreća od tebe zavisi, i šta god da odlučiš, ti možeš imati koga god da odabereš, a ja ne bih mogla voljeti više nikad, jer on je za mene jedini…

Džolin, preklinjem te, ne uzimaj mog čovjeka.“

Stihovi jedne od najneobičnijih popularnih ljubavnih pjesama, u kojoj se žena, iz očaja da ne izgubi onog koga voli, obraća konkurenciji, sa divljenjem, bez ljubomore i sujete, dobro su poznati ne samo ljubiteljima 77-godišnje američke kantri ikone Doli Parton.

Ovih dana navršilo se pedeset godina otkako je objavljen album sa pjesmom, koja je doživjela brojne obrade i kasnije.

Izvanredno zvuči u rok verziji benda "White Stripes".

Doli Parton ju je pjevala, između ostalog, i u duetu sa legendarnom australijskom pjevačicom Olivijom Njutn Džon, neposredno prije njene smrti, što je objavljeno posthumno, sa Majli Sajrus, te sa popularnom italijanskom grupom „Maneskin“, pobjednicima „Pjesme evrovizije“ 2021. godine.

A postoji li Džolin iz pjesme i u stvarnom životu?

Iza zanimljivog teksta stoji i interesantna priča, jer stihovi su inspirisani malom epizodom iz Dolinog života, još iz prvih godina njenog dugogodišnjeg braka, koju je prepričavala u intervjuima nebrojeno puta.

Bila je naime, pomalo ljubomorna na atraktivnu, visoku bankarsku službenicu crvene kose, koja je radila u lokalnoj banci i očigledno zapala za oko njenom mužu, pa mu je u šali prebacivala da nemaju oni toliko novca da on mora baš tako često da ide u banku.

Bez obzira na svoje planetarno poznate fizičke atribute, čak i Doli se osjetila inferiorno u poređenju sa njom, pa joj je taj osjećaj poslužio kao inspiracija za stihove.

Nadjenula joj je ime Džolin, jer se tako zvala mala osmogodišnja obožavateljka crvene kose i predivnih zelenih očiju, koja je poslije jednog koncerta tražila od pjevačice autogram. Kada joj je čula ime, Doli je pomislila kako je izuzetno pjevljivo i poželjela da napiše pjesmu.

A šta se desilo sa glavnom „muzom“?

Uvijek nasmijana i duhovita pjevačica, koja se ne ustručava da prizna da svoj atraktivan izgled duboko u osmoj deceniji održava i estetskim zahvatima, otkrila je da je mnogo godina kasnije vidjela i bankarsku službenicu, koja je bila povod njene ljubomore. I?

„Nije više onako seksi“, priznala je, sa dozom satisfakcije u glasu. „Crvena kosa sad je sijeda, a 'zategnuta' guza sada isto tako 'zategnuto' jedva prolazi kroz vrata“, šaljivo je prokomentarisala Doli Parton.

„U svačijem životu postoji neka Džolin, neko ljepši, bolji od vas, zbog koga ćete se osjetiti ugroženo“, priznala je jednom prilikom, ali i dodala da je bilo situacija dok posmatra muža kako hrče zavaljen u fotelju, kada bi pomislila: „Gdje je sad Džolin, kad mi treba? Evo ti ga, uzmi ga!“

 RTS