fbpx

Ljubavna pisma koja je legendarni Leonard Cohen pisao voljenoj Marianne postigla cijenu pet puta veću od procjene

leonardcohen 1 660x330 620x330

Kolekcija više od 50 ljubavnih pisama koje je napisao kanadski kantautor Leonard Cohen svojoj muzi Marianne Ihlen prodana su na dražbi za 876.000 dolara, a mnoga od njih postigla su cijenu pet puta veću od procjene, priopćila je aukcijska kuća Christie’s, naovodi Hina.

Arhiva Cohenovih pisama Marianni, koja ga je nadahnula za klasike poput ‘So Long, Marianne’ i ‘Bird on a Wire’, kronika su njihove ljubavi ’60-ih godina prošlog stoljeća i procvata njegove karijere.

Najveću cijenu – 56.250 dolara – postiglo je pismo u kojemu je Cohen pisao u prosincu 1960. o tome kako je ‘sam s golemim rječnicima’. Početna procjena bila je 10.000 dolara. Pismo iz 1964., u kojemu Cohen piše ‘slavan sam ali prazan’ prodano je za 35.000, navodi Christie’s.

Pisma je na prodaju dala obitelj Ihlen.

Cohen i Ihlen upoznali su se 1960. godine na grčkome otoku Hydri, dok se Cohen pokušavao etablirati kao umjetnik.

Par je neko vrijeme živio ‘životom iz snova’ u kreativnoj, boemskoj zajednici, prije nego što Cohen, kasnih šezdesetih postaje zvijezda u Sjedinjenim Državama.

Marianne Ihlen preminula je 29. srpnja u 81. godini u Norveškoj, a samo nekoliko dana prije smrti primila je Cohenovo pismo. Legendarni glazbenik umro je samo nekoliko mjeseci kasnije, u studenome iste godine.

‘Došlo je i to vrijeme, Marianne, kad smo ostarjeli, naša tijela se raspadaju i predosjećam da ću za tobom uskoro. Toliko sam blizu tebe da ako ispružiš svoju ruku, možeš me doseći. Uvijek sam te volio zbog tvoje ljepote i mudrosti, dalje ne trebam reći ništa jer ti sve znaš. Želim ti lijepo putovanje. Zbogom, stara prijateljice. Vidimo se na kraju puta’, riječi su koje je 81-godišnji Cohen uputio svojoj vječnoj ljubavi.

‘Mislite što želite, ali ja nikad nisam bio pretjerano spretan u ljubavi. Jako sam volio biti u društvu žena, želio sam im biti prijatelj, ljubavnik i partner. To je moja najjednostavnije poimanje koje proizlazi iz privlačnosti muškarca i žene. No nisam razumio ono što žele od mene, a sumnjam da je u tome uspio ikoji drugi muškarac’, priznao je jednom kanadski glazbenik čija je prva velika ljubav bila Norvežanka Marianne Ihlen s kojom je i nekoliko godina živio na grčkom otoku Hidri početkom šezdesetih te joj posvetio pjesmu ‘So long, Marianne’.

‘Ljubav je za mene značila biti sretan. Ljubav je značila imati nekog uza se tko te čini sretnim. Leonard me činio sretnom’, rekla je jednom Marianne dodavši kako se njihova ljubav dogodila spontano.

‘Zahvalio mi je jednom što sam ga učinila toliko očajnim da je mogao pisati najljepše stihove. Bio je to dijelom kompliment za mene. Naša ljubav bila je sudbina, čak mi je i moja baka s kojom sam odrasla kad sam imala šest rekla da ću upoznati čovjeka koji će govoriti zlatnim jezikom’, otkrila je Ihlen koja je znala napamet sve Cohenove stihove.

‘Pjesma ‘Bird on a Wire’, meni najdraža, nastala je kad sam trebala donijeti najvažniju odluku u svom životu, onu da Leonard i ja nećemo imati djece’, ispričala je Marianne koja je s Cohenom provela sedam nezaboravnih godina. Upoznali su se u dućanu kad je tek stigla na Hidru, dok je kupovala sitnice za svoju bebu. ‘Pozvao me na piće s prijateljima u blizini. Od tada pa do danas njegov glas je uvijek sa mnom’, otkrila je.

(Agencije)