fbpx

Kabulski muzički koledž – mjesto gdje djeca s ulice postaju muzičari (FOTO)

Nakon godina „sakaćenja“, kulturne i umjetničke cenzure u rukama talibana, afganistanska muzika ponovo izranja iz ruševina, piše Guardian.

naslovna

Fotoreporter Souvid Datta posjetio je Nacionalni institut za muziku u kojem se djeci s ulice nudi šansa za bolji život.

Institut je jedan od najvećih takve vrste, s više od 200 studenata, a još jedan kampus sa sobama je u fazi izgradnje.

Na koledžu se zalažu za upis i poticanje mladih djevojaka koje trenutno čine više od trećine ukupnog broja studenata.

Postoji duga tradicija bogate muzičke raznolikosti u Afganistanu, uključujući i rituale zikra, sufijske tradicije, ali i raga muzike pod utjecajem Indije. 

Od 1996. do 2001. takva muzika bila je zabranjena pod vlašću talibana, kao dio nametanja ekstremističke vizije islama. Muzičari su napadani, instrumenti i zapisi uništavani…

Afganistanski nacionalni institut za muziku osnovan je kao samostalna škola koja bi omogućila slobodno strukovno muzičko obrazovanje djece s ulice i one iz udaljenih provincija. Često prisiljeni na rad na ulici i prosjačenje, na taj način djeca dobiju priliku za bolji život kroz muziku. 

Muzika u Afganistanu još uvijek se suočava s oštrim osudama konzervativnih vlasti koje tvrde da je to neislamski.

Mnoga djeca koja pohađaju koledž su siročad.

U zemlji u kojoj fundamentalističke ideologije i politička napetost često ometaju kulturni i umjetnički razvoj ANIM (Afganistanski nacionalni institut za muziku) nosi poruku da je nacionalna muzička tradicija jaka i da nastavlja živjeti i činiti dobro. 

Institut će i u budućnosti nastaviti progresivne planove, uključujući izgradnju novih prostora i domova, ali i koncertnih dvorana.

Pogledajte fotogaleriju vrijednih učenica i učenika.

Manjine.ba