fbpx

Jane Birkin – ikona iskrenosti i stava

jane birkin

Jane Birkin rođena je 14. prosinca 1946. u Londonu, a najpoznatija je kao glumica, pjevačica i model. Njezina je majka bila kazališna glumica, a otac vojni zapovjednik i špijun.

Najviše je pažnje privlačila kroz romansu sa Sergeom Gainsbourgom, skandaloznim i svestranim francuskim glazbenikom, glumcem, redateljem i slikarom. I sama otvoreno priznaje kako većina njezine slave počiva upravo na odnosu s Gainsbourgom, naročito otkad su zajedno snimili pjesmu Je t’aime … moi non plus koja je zbog teme seksualnosti i orgazmičkih zvukova koje Birkin proizvodi zabranjena u nekoliko zemalja.

“Začudilo me što je bila zabranjena i u Vatikanu i od strane BBC-a. I bilo je smiješno kako ju je BBC-ev orkestar odsvirao jer to nije nešto što bi puštali na Top of the Pops,” Birkin je prokomentirala.

Romansa je završila nakon 13 godina njezinom odlukom budući da više nije mogla podnositi Gainsbourgovu melankoličnost i opijanje. “Tada sam konačno mogla razgovarati s njime. Nisam više bila samo njegovo djelo.”

jane i serge

Poznata “birkinica,” odnosno Hermès Birkin bag nosi upravo njezino ime. Naime, 1983. Birkin je sjedila pored Jean-Louisa Dumasa, nekoć šefa Hermèsa, na letu iz Pariza za London. Košaru koju je uvijek nosila sa sobom smjestila je u pretinac iznad sjedala, no njezin je sadržaj ispao. Birkin je tada rekla Dumasu kako joj je teško pronaći kožnu torbu koja joj se sviđa. Sljedeće je godine Dumas kreirao torbu upravo za nju te je nazvao The Birking bag.

Birkin je neko vrijeme doista koristila torbu, no odustala je budući da je nosila previše stvari, a i samu torbu je smatrala teškom. Birkinice su postale statusni simbol s cijenom od desetaka do stotina tisuća američkih dolara.

Godine 2015. Birkin je napisala otvoreno pismo Hermèsu u kojem zahtjeva da prestanu koristiti njezino ime dok ne pronađu humaniji način pribavljanja kože u svrhu izrade torbi. Dogovor je postignut te se njezino ime i dalje koristi. U svojoj se karijeri Birkin bavila i humanitarnim radom najčešće surađujući s Amnesty Internationalom vezano uz probleme imigracija i AIDS-a, a na godišnjoj razini donira svu zaradu od prodaje birkinice humanitarnoj udruzi po vlastitom izboru. Također je posjećivala ratna područja poput Bosne, Ruande, Palestine i Izraela.

“Upoznavajući ljude u Sarajevu, shvatila sam da se nemam na što žaliti – oni su gubili djecu prelazeći cestu da bi došli do vode.”

Za svoj je doprinos Birkin je 2001. odlikovana kao članica Reda Britanskog Carstva te francuskim Ordre National du Mérite.

Birkin od 1960-ih živi i djeluje u Parizu.

Karmen Došen / VoxFeminae