fbpx

“I Fought The Law” svi znamo u verziji benda The Clash ali njena istorija je malo komplikovanija

“I Fought The Law” svi znamo u verziji benda The Clash ali njena istorija je malo komplikovanija

The Clash/Foto: screenshot

Kada se pominje pesma “I Fought The Law”, mnogi je automatski povezuju sa grupom The Clash. Ovu numeru Džo Stramer i ekipa snimila je 1979. godine, a i dan danas se rado sluša.

 Inače, realnost je da je pesma “I Fought The Law” (Borio sam se sa zakonom) napisana dve decenije ranije, i to od strane teksaškog gitariste Sonija Kertisa, prijatelja Badija Holija iz detinjstva i člana benda The Crickets.

– Bilo je to neko vreme tokom leta 1959. godine, tada sam imao oko dvadeset jednu godinu. Sedeo sam u svojoj dnevnoj sobi, oko tri sata popodne, u gradiću zvanom Slaton u Teksasu, izvan grada Laboka, odakle smo Badi i čitava gomila nas počeli – kaže sada 84-godišnji tekstopisac za Classic Rock i nastavlja:

– Bio je to pravi vetrovit dan, što se često dešava u zapadnom Teksasu. Napolju je vetar nosio pesak. Uzeo sam gitaru i ne mogu da zamislim odakle je došla ideja, ali tek sam počeo da pišem ovu pesmu, “I Fought The Law”. Trajalo je samo dvadesetak minuta. Može se reći da treba da budeš naučnik da smisliš takve tekstove – rekao je Kertis i priznaje da nije bio odmetnik, a reči za pesmu “I Fought The Law” tekle su na drugi način.

– Pesma govori da se zločin ne isplati – i ja sam definitivno bio na toj ideji. Ono što je zastrašujuće je da kada sam završio, nisam ni zapisao pesmu, samo sam je “sakrio u potiljak”. Često sam se pitao da li sam godinama gubio pesme zbog te metode – rekao je Soni Kertis.

Na sreću, Soni se setio reči za pesmu “I Fought The Law” i numera je snimljena.

– Ponovo sam se pridružio grupi The Crickets pre nego što je Badi umro tog februara i bili smo na putu za Njujork da snimimo album, očajnički tražeći nove pesme. Tako da sam iz glave, samo sedeći na zadnjem sedištu, pevao “I Fought The Law”. Kada smo stigli u studio, imali smo rokenrol pesmu – rekao je Kertis.

Pesma “I Fought The Law” je debitovala na albumu “In Style With The Crickets”, ali je numera nije dobro prošla. U to vreme, Kertis nije mnogo više razmišljao o tome.

hqdefault

Soni Kertix/Foto: screenshot

– Nismo mogli da zamislimo kuda će ići naše karijere. U tim godinama nismo mogli ni da zamislimo ručak – rekao je Soni.

Pesmu “I Fought The Law” su kasnije pevali i drugi muzičari, a numeru je “oživeo” samozvani “kralj rokenrola jugozapada” Bobi Fuler. On ju je otpevao 1966. godine i dospela je u top 10 pesama na Bilbordovoj Top 100 listi.

– Mislio sam da je to sjajna ploča. to vreme sam živeo u Los Anđelesu i pesma je počela da se “širi” uz obalu, a zatim na istok. Trebalo je dosta vremena, ali je pesma ušla u prvih deset. To je zaista pomoglo sa honorarima – rekao je Kertis.

Ali kada je Bobi Fuler pronađen mrtav u svom automobilu mesecima kasnije, izgledalo je da će pesma “I Fought The Law” ponovo otići u zaborav.

Moglo je to lako da se desi, da Džo Strumer i njegov kolega iz grupe The Clash Mik Džons nisu radili na svom drugom albumu, “Give ’Em Enough Rope” iz 1978. godine, u The Automatt studiju u San Francisku.

– Džuboksovi su bili veoma važni u našoj priči. Na džuboksu u našoj prostoriji za probe imali bismo mnogo onih ploča koje smo obradili, kao što su “Revolution Rock” i “Wrong ‘Em Boyo”, mnogo rege ploča i verovatno “Brand New Cadillac” Vinsa Tejlora. I prvi put smo čuli na džuboksu u San Francisku “I Fought the Law”. Pokušali smo da je kopiramo, ali smo uneli to nešto svoje – naveo je Mik Džons za veb sajt Gibsona.

Kertisu pripada večna zasluga za ovu numeru, ali je postojala tačka zastoja u ranijim snimljenim verzijama pesme “I Fought The Law”. Napravljene su korekcije i pesma je opet bila popularna.

– Mislim da bi pesma bila još poznatija da se puštala na televiziji. Ali su je izbegavali neke od vrhunskih TV emisija, jer je (pesma) na neki način protiv establišmenta – rekao je Kertis i dodao:

– Ali nisam ljut na The Clash. Zaista sam ponosan što su “isekli” moju pesmu, i volim njihovu verziju – naveo je muzičar, piše loudersound.com.

Headliner