fbpx

Deset činjenica o bendu Black Sabbath

black sabbath

Prošlo je više od četiri i po decenije otkako je u Birmingemu osnovan Black Sabbath, jedan od prvih bendova koji su istinski definisali hevi metal. U celom svetu su prodali više od 70 miliona ploča, a uz njihove pesme, koje se bave društvenim, političkim i mnogim drugim problemima, stasale su mnoge generacije.

1. Geezer Butler, basista benda, zakleti je vegan.

2. Gitarista Tony Iommi je 1968. godine naprasno napustio Sabbathe, koji su se tada zvali Earth, da bi se pridružio grupi Jethro Tull.

3. Pesma The Writ napisana je od strane Patricka Meehana, nekadašnjeg menadžera benda.

4. Bubnjar Bill Ward, koji je proglašen za jednog od najuticajnijih bubnjara svih vremena, otpevao je numere It’s AlrightSwinging. Inače, on i Tony bili su zajedno u bendu Mythology.

5. Paranoid, drugi studijski album benda, prvobitno je nazvan War Pigs, ali je izdavačka kuća Victory Records odlučila da se zove drugačije.

6. Numera Children of the Sea bila je prva koju je napravio Ronnie James Dio, kada je došao u bend umesto Ozzyja, a nalazi se na albumu Heaven and Hell. Prvi javni nastup s njim u ulozi frontmena, Sabbathi su održali 17. aprila 1980. godine na početku promotivne turneje u Nemačkoj.

7. Pre nego što su uvršteni u Rokenrol kuću slavnih, Sabbathi su devet puta bili nominovani za to.

8. Članovi benda odrasli su u istom delu Birmingema, ali su njihovi odnosi u detinjstvu bili sve samo ne prijateljski.

9. Da Brian May (gitarista Queena) nije odsvirao solažu u numeri When Death Calls, za album Headless Cross ne bi saznao širi auditorijum. 

10. Cross Purposes Live iz 1995. godine, jedini je live album sa Tonyjem Martinom.

kafenisanje.rs