fbpx

Čuveni rok novinar Mik Vol objavio knjigu o bendu “Igls”: Burna priča razbijenog američkog sna

20230703001249 476146

 Novinar i pisac Mik Vol, poznati muzički biograf i majstor rok pripovijedanja, objavio je biografsku knjigu “Eagles: Dark Desert Highway”, koja se bavi sudbinom američke grupe “Igls”.

Sa impresivnom bibliografijom, koja uključuje dubinska istraživanja kultnih umjetnika kao što su bendovi “Led cepelin”, “Ajron mejden” i “Metalika” ili umjetnika poput Ozija Ozborna, Mitlofa i Džimija Hendriksa, čuveni novinar donosi burnu priču koja je dovela do raspada jednog od najvećih američkih bendova.

Knjiga otkriva tenzije i sukobe koji su razdvojili bend, razbijajući sliku američkog sna koji su predstavljali. Od njihovog meteorskog uspona do slave i nezamislivog uspjeha do najmračnijih dubina izdaje, oholosti i odbačenih veza, Vol, kako kaže, otkriva gotičku američku bajku o moći, bogatstvu, seksu i drogama koje su progutale bend.

- “Igls” su savršen primjer. Njihova priča je i priča o Los Anđelesu sedamdesetih, ali i priča o svakoj drugoj grupi i umjetniku koji su definisali taj milje. Prolazite kroz beskrajne mjesece i godine istraživanja, a zatim lansirate knjigu kao eksploziju. Zanemarite svu kolateralnu štetu i spalite svaki most, nikada to ne pišite za bend ili ljude uključene u priču. Napišite knjigu samo za čitaoca - kazao je Vol.

Sastav “Igls” je američki rok bend koji je na vrhuncu popularnosti bio sedamdesetih godina. Grupa je sa više od 150 miliona kopija svojih albuma u potpunosti komercijalizovala rok muziku južne Kalifornije kroz spoj roka, kantrija i rokenrola. Postali su najprodavaniji bend u američkoj istoriji, nadmašujući i legendarne grupe poput “Led cepelina” ili “Rolingstonsa”, a zajedno su ostavili neizbrisiv trag u muzičkoj industriji.

Vol kaže da i čitaoce na zadivljujuće putovanje kroz hedonističke dane muzičke scene Los Anđelesa sedamdesetih, kada je američka muzika osvajala svijet.

- To je sjajna priča koja nikada nije ispričana kako treba. Ova vrste knjiga obično se previše bavi muzikom izbjegavajući realnu priču o ljudima koji su je stvarali. Pošto sam radio u muzičkom biznisu više od 40 godina kao novinar, televizijski i radio-voditelj/producent, menadžer, izvršni direktor izdavačke kuće, promotor turneje, iz svog teško stečenog iskustva iz prve ruke znam koliko su muzički biznis i ljudi u njemu nezainteresovani za muziku i muzičare osim u smislu njene prodaje - objasnio je Vol.

Karijera

“Iglse” su osnovali Glen Frej, Don Henli, Rendi Meisner, Berni Lidon, dok su svirali kao prateći bend pjevačici Lindi Ronštad, ranih sedamdesetih. Sa pet singlova i četiri albuma na vrhu top-lista postali su jedan od najuspješnijih bendova tog perioda, a dva albuma “Their Greatest Hits 1971-1975” i “Hotel California” dospjela su među deset najprodavanijih muzičkih albuma svih vremena, od kojih je prvi najprodavaniji u istoriji američke rok muzike. Tokom karijere imali su nekoliko raspada i okupljanja uz brojne personalne promjene.

Glas Srpske