fbpx

Album ‘Ten’ benda Pearl Jam: Od najgore pjesme do najbolje

Album ‘Ten’ benda Pearl Jam: Od najgore pjesme do najbolje

Naslovna slika albuma "Ten"

Muzički portal "Song Stories Matter" objavio je rangiranu listu pjesama albuma "Ten" američkog rok benda Pearl Jam.

1991. godine, rok grupa Pearl Jam, u sastavu Edija Vedera, Stouna Gosarda, Džefa Ejmenta, Majka Mekridija i Dejva Krusena, krenuo je u studio da snimi svoj debi album "Ten". Tada bend nije imao pojma da će snimiti jedan od najprodavanijih rok albuma 1990-ih. Više od 30 godina kasnije, prodato je preko 13 miliona primjeraka albuma "Ten" u SAD-u, te se smatra jednim od najboljih debi albuma ikada napravljenih.

Kako bi proslavili veličanstvenost albuma "Ten" grupe Pearl Jam, Song Stories Matter portal je rangirao svaku pjesmu albuma od najgore do najbolje.

11. "Deep"

"Ten" nema loših pjesama, ali kada bi morali da odaberemo jednu pjesmu koja bi bila 'najgora', to bi bila pjesma "Deep". Ipak, izvođenje na gitari, snaga i sirovi vokali Edija Vedera su sjajni. Pak, ovaj album ima deset 'boljih' pjesama.

10. "Why Go"

Pjesmi koja u albumu dolazi nakon "Even Flow" i "Alive", a prije "Black" i "Jeremy" je zapravo teško da se istakne. To je bila nesrećna sudbina četvrte pjesme albuma "Ten" pod nazivom "Why Go". I iskreno, pjesma je zasjenjena klasicima albuma. Ipak, ona ima fantastičan uvod, a Mekridijev solo na gitari računa se jednim od njegovih najboljih trenutaka na albumu.

9. "Oceans"

Za deveto mjesto magazin je odabrao pjesmu "Oceans". Ova ljubavna pjesma je takođe najmirnija pjesma albuma "Ten" koja pruža dobrodošlu promjenu od tamnih tema koje dominiraju albumom. Međutim, Stun Gosard i Džef Ejment su pjesmu "Oceans" izabrali među svojim favoritima sa ovog albuma.

8. "Porch"

"Porch" je klasik grupe Pearl Jam. Međutim, pjesma je poznatija po njenim izvanrednim izvedbama uživo nego po verziji sa albuma. Krivite Pearl Jam jer su izvanredan izvođač uživo, a albumska verzija "Porch" ne doseže energiju mnogih njihovih izvedbi uživo, stoga je relativno nisko rangirana.

7. "Once"

Album "Ten" snažno otvara teška pjesma "Once". Početno sviranje na rifu gitare vas odmah privlači, a dinamika pjesme je nevjerojatna. U poređenju sa drugim teškim pjesmama ovog albuma poput "Deep" i "Why Go", može se reći da je "Once" najjača njegova pjesma.

6. "Garden"

Za šesto mjesto portal je odabrao pjesmu "Garden". Pjesma počinje atmosferski i postupno raste u intenzitetu kako napreduje, vodeći do velikog finalnog refrena. "Garden" bi bila hit singl bilo kojeg albuma, međutim u albumu "Ten" se 'samo' pozicionira negdje u sredini.

5. "Jeremy"

"Jeremy" je vjerojatno najpoznatija pjesma grupe Pearl Jam od sredine do kraja 90-ih, dijelom zbog popularnosti muzičkog spota pjesme. Video se često vrtio na MTV-ju, te je bend dobio nagradu od MTV-ja za najbolji muzički video 1993. godine. "Jeremy" se smatra klasikom "Ten" i nevjerojatnom pjesmom, ali ovaj album ima još bolje pjesme.

4. "Release"

"Release" nudi jedan od najdirljivijih trenutaka albuma "Ten". U pjesmi, Edi Veder pokušava da uspostavi vezu sa svojim ocem, koji je preminuo prije nego što su se ikada sresti. "Release" je vjerojatno najbolja vokalna izvedba Edija Vedera u sklopu albuma "Ten" - ako ne i ikada. Pjesma je relativno nedovoljno cijenjena, a jedna je od najboljih na albumu.

3. "Even Flow"

Na vrhuncu ove liste nema puno iznenađenja. Uprkos nezadovoljstvu zvukom pjesme koje je podstaklo bend da snimi više od 50 njenih verzija, "Even Flow" se lako svrstava među rok klasicima. Edi Veder je napisao tekst ove pjesme o beskućništvu, a svrstava se među najboljim sviranjima na rifu gitare Stouna Gosarda. "Even Flow" takođe se stalno nalazi na setlistama Pearl Jam-a i najčešće se izvodi bendom uživo.

2. "Alive"

"Alive" je bitna pjesma grupe Pearl Jam. Na kraju krajeva, to je pjesma koja je oblikovala ovaj američki rok bend. Demo traka Stouna Gosarda, koju je distribovao u potrazi za vodećim pjevačem, dospjela je do Edija Vedera. Veder je tada napisao tekstove za nekoliko instrumentalnih pjesama, uključujući "Alive" (tada nazvana "Dollar Short"). Snimio je vokale sa instrumentima i poslao traku nazad Stounu Gosardu. Oduševljen Vederovim vokalom, bend ga je pozvao u Sijetl da im se pridruži u onome, što će kasnije postati poznati bend Pearl Jam.

Osim odlične priče, "Alive" je takođe sjajna pjesma. Ima odličnu izvedbu na rifu, emotivan tekst (djelomično inspirisan Vederovim traumatičnim djetinjstvom) i fantastičan gitaristički solo.

1. "Black"

Prvo mjesto na ovoj listi je nesumnjivo zauzela dirljiva pjesma "Black". Ona se često navodi kao remek-djelo Pearl Jam-a. Uprkos pritisku od strane njihove diskografske kuće Epic Records, bend je odbio da objavi "Black" kao singl, navodeći je kao 'preosjetljivu'. Ipak, pjesma je postala jedna od najpoznatijih pjesama Pearl Jam-a, pa i najbolja pjesma albuma "Ten".

(Vijesti.me)