fbpx

Aerosmith nakon 50 godina odlazi u penziju

Aerosmith Joey Kramer

 Foto: Getty Images

Legendarni rock bend Aerosmith odlazi u penziju s oproštajnom turnejom Peace Out. Grupa je u ponedjeljak objavila da će imati 40-dnevnu turneju po Sjevernoj Americi, na kojoj će nastupiti posebni gosti The Black Crowes, a otkrili su i da im se bubnjar Joey Kramer neće pridružiti, piše CNN.

"Iako je Joey Kramer i dalje voljeni osnivač Aerosmitha, donio je odluku da odgodi trenutno planirane datume turneje kako bi se usredotočio na svoju porodicu i zdravlje. Jako će nam nedostajati Joeyjeva nepogrešiva ​​i legendarna prisutnost na bubnjevima", stoji u saopštenju benda.

2020. godine Kramer je tužio bend zbog kršenja ugovora rekavši da mu je zabranjen nastup nakon što je pretrpio "manje povrede" prošlog proljeća. Zatražio je zabranu nastupanja nakon što su planirali da sviraju bez njega na MusiCares Person of the Year 2020. i na dodjeli nagrada Gremi, ali slučaj je izgubio.

Novu turneju produciraće Live Nation, a početi će u Philadelphiji 2. septembra, sa zaustavljanjima širom SAD-a i Kanade, uključujući Los Angeles, New York, Austin, Seattle, Chicago i Toronto, a završava u Montrealu 26. januara, prenosi Index.hr.

Aerosmith je osnovan u Bostonu u Massachusettsu 1970. i prodao je 150 miliona ploča širom svijeta te osvojio četiri Grammyja. Poznata po svom hedonističkom, divljem načinu života koliko i po svojim riffovima, grupa je primljena u Rock & Roll Hall of Fame 2001., iste godine kada su nastupili na poluvremenu Super Bowla.