fbpx

Zanimljivosti o piscima

l54 sk wp1

Miroslav Krleža i njegova žena Bela su do kraja života persirali jedno drugo.

Svaki put kad bi Branko Ćopić prolazio ulicom, raja bi uzvikivala “Hej, eno Branko Ćopić, gle, Branko Ćopić”. Piscu je to dosadilo, te je jednom prilikom odbrusio jednoj ženi: “Pa šta ako je Ćopić, nije međed.”

Viktor Igo, pisac “Zvonara Bogorodičine crkve”, se poštuje kao svetac u vijetnamskoj religiji.

Remarkov rukopis za roman „Na zapadu ništa novo“ bio je odbijan čak 14 puta. Inače, ovaj roman je za 18 mjeseci prodat u tri i po miliona primjeraka.

Franc Kafka je bio unuk jednog kasapina i strogi vegeterijanac.

Čarls Dikens svakog dana je pisao po 4000 riječi najmanje.

Prema nekim izvorima Bajron je imao 250 ljubavnih afera u Veneciji tokom samo jedne godine.

Čuvena anegdota vezana je za Tina Ujevića poznatog po nekonvencionom ponašanju. Možda sebi ne bi nikada kupio novo odijelo da ga konobari hotela „Moskva“ jednog dana zbog neurednosti nisu izbacili iz restorana rekavši mu: „Upristoji se, pa dođi.“ Ujević je kupio bijelu košulju i frak, ali sakrivene u torbi, ponio je i svoje stare stvari. Ušao je u hotel lijepo odjeven i naručio odmah pet litara kuvane rakije. U toaletu se presvukao i ponovo se pojavio u uobičajenom izdanju sa frakom koji je potopio u šerpu sa rakijom, a zaprepašćenom kelneru poručio: „E, a sad prodaj ovaj frak, pa naplati piće“.

U Stendalovoj sobi pronađena je škrinja puna starih rukopisa sa kojom niko nije znao šta da uradi. Tu su škrinju poslali u Stendalov rodni kraj gdje je ona čamila u zabačenom uglu u jednoj biblioteci. Škrinju je pronašao poljski student koji je ostao očaran ljepotom stila kojim su pisani rukopisi. Među tim rukopisima bile su i stranice “Crvenog i crnog”.

Velom tajne do današnjih dana ostala je obavijena priča da je između Isidore Sekulić i Ive Andrića postojalo nešto više od prijateljstva .

Truman Kapoti sa pet godina je imao koeficijent inteligencije 215, najviše u istoriju škole za koju se testirao. U jednoj minuti imao je 50 opažanja, dok su druga djeca imala samo 5. On je čitao u prosjeku 5 knjiga nedjeljno.

Niko pouzdano ne zna šta se tačno dogodilo tog 3. oktobra 1849. godine piscu Edgaru Alanu Pou. On je tog dana nađen na ulici u Baltimoru, u polusvjesnom stanju i u odjeći koja nije bila njegova. Odveden je u bolnicu gdje je proveo 4 dana u delirijumu prije smrti 7. oktobra. Imao je 40 godina.

Viktor Igo je pisao stojeći, krstareći tamo-amo po radnoj sobi. Stojeći je pisao i Gete. Mark Tven pisao je ležeći, a Šiler držeći bose noge na komadu leda.