fbpx

Zakopano blago

Zakopano blago

Foto: Impuls

Bio seljak pa imao tri sina. Imali oni nekolike njive i livade. No sinovi baš i nisu voljeli motiku. Više su voljeli plandovanje. Najviše je radio otac. Okopavajući zemlju koliko je stigao, otac je sijao, žnjeo, vršio, mljeo, i tako prehranjivao obitelj.

Jednoga se dana otac razbolio i pao u postelju iz koje se više nije dignuo. Kad je osjetio da mu nailazi smrtni čas, on pozove sinove i reče im:

– Sinovi moji, meni je vrijeme umrijeti. Nemojte tugovati, nećete ostati bez kruha. Jer, ja sam na jednoj od naših njiva zakopao veliko blago.
– Na kojoj, na kojoj?! – zagrajali sinovi.
– Eto, pamet me izdala, pa nikako da se sjetim – reče otac. I malo potom umrije.

Sinovi odlučiše potražiti blago. Već narednoga jutra krenuše na prvu njivu i stadoše je prekopavati. Cijeloga su dana kopali, ali blago nisu otkrili.

– Mora da je zakopano na drugoj njivi – zaključiše.

Druga je njiva bila ponešto zapuštena pa je nisu stigli svu prekopati istoga dana. Trećega dana prekopaše je do kraja, ali i opet ništa od blaga.

– Eh, sad – rekoše sinovi uvečer – ostala je samo još jedna, blago je zacijelo tamo. Sutra ćemo zorom na posao, pa ćemo ga otkopati.

Treća je njiva bila najzapuštenija jer otac nije stizao da je okopava. Sinovi se latiše motike pa udariše junački prekopavati zemlju. Na kraju dana, znojni i umorni, ustanoviše da blagu nema ni traga ni glasa.

– Ne razumijem – reče najstariji brat. – Otac nas sigurno nije prevario. A ipak, blaga nema.
– Što ćemo sad? – upita srednji brat. – Od čega ćemo živjeti?
Najmlađi se brat ogleda po prekopanoj njivi. Pogleda i drugu, i treću. I reče:

– Braćo, otac nas nije prevario. Mi smo uistinu našli blago. To je ova prekopana zemlja. Trebamo je samo zasijati i ona će nam donijeti veliki urod pšenice – više nego što smo ikada imali.

– Da – prionuše ostala dvojica – bilo bi glupo ne iskoristiti ovaj naš silan trud i ostaviti zemlju nezasijanu.

Tako i učiniše – zasijaše rahlu dobro okopanu njivu.

Pšenica im nikada nije tako bogato rodila, žetva nikada nije bila tako obilata. Dio uroda spremiše za sebe, a dio prodaše.

Tako je otac sinovima ostavio blago – naučio ih je raditi.

Ezopova priča
Prepričala: Vesna Krmpotić
Odabrala: Vesna Bosnar
Nova Akropola