fbpx

Salman Ruždi najavio memoare o napadu nožem 2022. godine

Salman Ruždi najavio memoare o napadu nožem 2022. godine

Foto: Google

Salman Ruždi izdaće memoare pod nazivom Knife (Nož), o napadu nožem prošle godine, 16. aprila naredne godine, objavila je izdavačka kuća Penguin Random House.

U junu ove godine, Salman Ruždi je najavio da radi na novoj knjizi, koju je opisao kao „prilično kratku, od samo par stotina stranica“, piše The Guardian.

„To nije najlakša knjiga za pisanje, ali je to nešto što moram da završim kako bih mogao da radim bilo šta drugo. Ne mogu da započnem roman koji nema veze sa ovim, tako da moram jednostavno da riješim to.“

Knjiga punog naziva Knife: Meditations After an Attempted Murder (Razmišljanja o pokušaju ubistva) opisaće kako je autor preživio napad nožem i o čemu je razmišljao.

„To je knjiga koju sam morao da napišem, način da ja budem pod kontrolom onog što se desilo i da odgovorim umjetnošću na nasilje“, rekao je Ruždi.
 
 Screenshot Twitter Publish
 
Foto: Screenshot Twitter

Ovaj 76-godišnji pisac autor je više od desetine djela, među kojima su možda i najpoznatija Djeca ponoći i Satanski stihovi, koji su bili zabranjeni u Iranu kao bogohulno djelo.

Već je pisao memoare pod nazivom Džozef Anton 2012. godine, u kojima je opisao kako se krio nakon fatve Ajatolaha Homeinija.

Čak 33 godine nakon fatve, Ruždija je na sceni u Njujorku napao i izbo Hadi Matar, nakon čega je autor bio u bolnici šest nedjelja, izgubio vid u jednom oku i osjećaj u vrhovima pojedinih prstiju.

Salman Ruždi dobitnik je više književnih nagrada

Njegova najskorija knjiga Victory City objavljena je ove godine, ali je napisana još prije napada, tako da će Knife biti prvo izdanje od tada.

Salman Ruždi bio je u užem izboru za Bukerovu nagradu sedam puta, a osvojio ju je 1981. godine za roman Djeca ponoći.

Knjiga je potom osvojila i specijalnu nagradu Buker svih Bukera 1993. i 2008. godine, u čast 25 i 40 godišnjice dodjele Bukerove nagrade, prenosi Danas.