fbpx

Salman Rushdie: Umjetna inteligencija prijeti samo neoriginalnim piscima

Salman Rushdie: Umjetna inteligencija prijeti samo neoriginalnim piscima

Foto: UPI PHOTO, SPOTON

Alati umjetne inteligencije mogli bi predstavljati prijetnju za autore trilera i naučne fantastike, ali ne posjeduju dovoljno originalnosti i potpuno su lišeni bilo kakvog smisla za humor da bi bili prepreka ozbiljnim romanopiscima, napisao je Salman Rushdie u francuskome književnom časopisu koji je izašao u četvrtak.

U članku prevedenom na francuski za književni časopis La Nouvelle Revue Francaise (NRF) Rushdie je rekao da je testirao ChatGPT zatraživši od njega da napiše 200 riječi u njegovu stilu.

Rezultat opisuje kao "hrpu gluposti":

-Nijedan čitatelj koji je pročitao ijednu moju stranicu ne bi mogao pomisliti da sam ja autor. Prilično umirujuće, kazao je.

- Problem je u tomu što ta stvorenja vrlo brzo uče, ocijenio je autor "Sotonskih stihova" i "Djece ponoći" i dobitnik prestižne Bookerove nagrade, dodavši da bi umjetna inteligencija ipak mogla ugroziti pisce žanrovske literature, poput trilera i naučne fantastike, gdje je originalnost manje važna.

Smatra da bi osobito ugroženi mogli biti pisci filmskih i tv scenarija.

- S obzirom na to da se u Hollywoodu neprestano snimaju nove verzije istih filmova umjetna bi se inteligencija mogla iskoristiti za pisanje scenarija, rekao je Rushdie.

Mogućnosti četbota ChatGPT definisao je kao neoriginalne i potpuno lišene bilo kakvog smisla za humor.