fbpx

Pronađen neobjavljeni Markesov roman

Markes glavna

Foto: Google

Dugo su kružile glasine, sada je napokon potvrđeno: neobjavljeni roman čiji je autor Gabrijel Garsija Markes – pod naslovom “En Agosto Nos Vemos” (Vidjećemo se u avgustu) – postoji. I štampaće se 2024. godine.

Izdavač je Penguin Random House, i najavljuje pravo remek-djelo, piše Jutarnji list.

Nagađanja su počela još 1999. godine kada je autor „Sto godina samoće“ objavio kratku priču u kolumbijskom časopisu Cambio.

Priča je to o Ani Magdaleni Bah, sredovječnoj ženi koja ima erotsku aferu dok posjećuje tropsko ostrvo kako bi položila cvijeće na majčin grob. Tada se već pričalo da je riječ o novom poglavlju na kojemu Markes radi. Ali, nakon što je umro, bila je nepoznata daljnja sudbina ove knjige.

Djeca Gabrijela Markesa, Rodrigo i Gonzalo Garsija Barča, su u početku oklijevala, ali, nakon gotovo decenije, došli su do zaključka da djelo smatraju previše dragocjenim da bi ga sakrili i od njegove rodne Kolumbije i od šireg svijeta.

„Čitajući ga još jednom, gotovo deset godina nakon njegove smrti, shvatili smo da tekst sadrži sve bitno za njegovo stvaralaštvo“, rekli su, prenosi Mondo.

Među malobrojnim detaljima koji su javno objavljeni su da će knjiga sadržati pet odvojenih odjeljaka usredsređenih na Anu Magdalenu i da će ukupno imati oko 150 stranica.

Gabrijel Garsija Markes je najprevođeniji pisac na španskom jeziku u čitavom svijetu.

"Kako vrijeme prolazi, važnost njegovog djela samo raste. Poput Dostojevskog, Džojsa i Servantesa, imao je jedinstven stil i perspektivu koja je uticala na cijeli svijet“, rekao je za Gardijan Ariel Kastiljo, profesor na Universidad del Atlántico u Barranquilla i vodeći stručnjak za rad Gabrijela Markesa.

"Postoje dvije kolumbijske kulture: jedna prije Gabrijela Garsije Markesa i jedna poslije“, konstatovao je profesor Kastiljo.