fbpx

Preporuka Impulsa za čitanje – „Šesto izumiranje“

Preporuka Impulsa za čitanje – „Šesto izumiranje“

Foto: Impuls

U 2024. godini želimo vam da više čitate knjige. Čitanje nas odvodi u druge svjetove, razvija maštu, obogaćuje vokabular, budi znatiželju, razvija koncentraciju. I još nešto veoma važno, čitanjem naučimo više. A nekada samo želimo da malo pobjegnemo od svakodnevnih obaveza i tema.

Prva preporuka za čitanje dolazi od urednice Impulsa, Jelene Jevđenić.

Jelena Jevđenić

Jelena Jevđenić

„Moja preporuka je knjiga američke novinarke Elizabet Kolbert „Šesto izumiranje“. Prije nekoliko godina sam vidjela ovu knjigu u knjižari i kupila sam je zbog toga što mi je tema ekologije jako bliska i poslovno i privatno. Na početku knjige autorica postavlja pitanje „kada ste zadnji put čuli kreket žaba u dvorištu“ i tada postajem svjesna koliko se planeta promijenila jer u tom momentu sam shvatila da se ne sjećam kada sam zadnji put čula taj zvuk koji je nekada bio uobičajen. Knjiga nas vodi kroz pet masovnih izumiranja na planeti Zemlji i šesto izumiranje koje se dešava „sada“ i kojem je uzrok čovjek. Knjiga je kao popis vrsta koje su izumrle i koje  izumiru sada pred našim očima. Zbog svih ljudskih aktivnosti i načina života izumiranje se dešava brzo jer mnoge vrste ne mogu tom brzinom da se prilagode ekstremnim promjenama klime. I to je samo jedna od tema ove knjige koje nam autorica predstavlja činjenice kako i zašto je u toku šesto izumiranje. Knjiga nije „teška za čitanje“ jer Kolbert je novinarka koja jako dobro zna kako približiti temu i „prevesti s naučnog rječnika“ činjenice čitaocu. Teška je samo u smislu kada se tokom čitanja zapanjite šta smo sve izgubili i šta je sve na putu da izgubimo. Trenutno iščekujem novu knjigu Elizabet Kolbert koja izlazi u martu ove godine. Naslov na englskom jeziku je "H Is for Hope“, a tema je isto ekološka kao "Šesto izumiranje"".

Knjiga šesto izumiranje na našem jeziku izdala je hrvatska naklada Znanje.

U pet milijardi godina zbilo se pet velikih masovnih izumiranja kojima se raznolikost života na Zemlji iznenada i dramatično smanjila. Naučnici širom svijeta u ovom trenutku prate i istražuju šesto izumiranje kojeg smo svjedoci, a možda će biti najveće od trenutka kad je prije 65 miliona godina udar asteroida s lica planete izbrisao dinosaure te brojne druge životinjske i biljne vrste.

Ali uzrok šestog izumiranja smo mi sami. U uzbudljivom, zabavnom i iznimno zanimljivom štivu, Elizabeth Kolbert, novinarka New Yorkera, piše zašto su i kako ljudi promijenili život na planetu kao što to dosad nije uspjela nijedna druga vrsta. Ispreplićući istraživanja s nekoliko naučnih područja, opise čudesnih vrsta koje su već izumrle te istorija izumiranja kao koncepta, Elizabeth Kolbert prikazuje nestajanje vrsta koje se odvija sada. Šesto izumiranje vjerojatno će biti najtrajnija baština čovječanstva, a to nas tjera da iznova razmislimo o fundamentalnom pitanju što znači biti čovjek.

Impuls