fbpx

Pisac napisao knjigu bez ijednog slova ''A''

Novosadski novinar, pisac i enigmata Zoran Radisavljević Zoran Radisavljević, napisao je i predstavio knjigu "Sve je moglo biti drukčije", jedinstvenu jer ne sadrži nijedno slovo "A"!

sve je moglo biti drugcije

Zahvaljujući enigmatici kojom se godinama bavi, ovaj poduhvat, kako kaže autor, nije bio preterano zahtevan.

Teško je naći reč koja u sebi ne sadrži slovo "A". Još teže je sastaviti rečenicu. Ali ne i za Zorana Radisavljevića koji je napisao knjigu bez ijednog slova "A".

"Ja inače volim da sastavljam originalne zagonetke pa sam tako odlučio i da napišem ovu knjigu koja je jedinstvena u domaćoj književnosti i enigmatici, to je tzv. lipogramski tekst bez jednog slova, a odabrao sam ono koje je najteže i najizazovnije", objasnio je Radisavljević.

Nekada su reči nailazile same. Ali je bilo i trenutaka kada nije mogao da nađe odgovarajući sinonim ili reč bez slova "A".

"Ova moja knjiga sastoji se iz dva dela - jedna je autobiografska priča moja na nekih 40 strana, a ostatak knjige dao sam stotinak zagonetaka koje sam morao da prilagodim zbog ove specifične strukture slova", kaže Radosavljević.

U svet enigmatike ušao je slučajno kao dečak. I u njemu ostao. Posle višegodišnjeg iskustva u sastavljanju rebusa, anagrama, ukrštenih reči, knjiga mu je došla kao mini-odmor.

Inače da kažemo i to da je Zoran Radisavljević, koji je najuspešniji srpski enigmata čak 19 puta prvak Srbije u raznim disciplinama, šampion tri TV kviza i pobednik mnogih domaćih i međunarodnih konkursa

"Za enigmatiku je uopšte bitno i neko sveopšte znanje koje se stiče godinama i to posebno za sastavljanje ukrštenih reči, ali dobro dođe i za anagrame, rebuse i za sve druge vrste zagonetaka, sad tu do izražaja dođe i neka kombinatorika", kaže ovaj enigmata i pisac.

Ovom knjigom, dodaje, nije hteo da se hvali koliko je umešan u izbegavanju slova "A".

Želja mu je bila da deci približi enigmatiku i zato se nada da će knjiga jednog dana postati deo školske lektire kao primer šta sve može da se uradi sa brojevima i slovima.

(zanimljivosti dana)