fbpx

Petogodišnja Bella Jay Dark je najmlađa autorka knjige na svijetu

Bela Dzej Dark najmladja autorka knjige

Petogodišnja Britanka Bela Džej Dark iz Vejmuta je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao najmlađa osoba (autorka) knjige na svijetu to jest, koja je napisala i ilustrovala knjigu! Ginisova knjiga rekorda i zvanično je potvrdila da je Bella Jay Dark oborila ginisov rekord za najmlađu autorku knjige na svijetu (u kategoriji žena).

Ona je napisala i ilustrovala knjigu pod nazivom, “Izgubljena mačka” (engl. The Lost Cat), koja je prodata u više od 1.000 primjeraka, što je minimum koji je postavila Ginisova knjiga rekorda da bi se  službeno oborio svjetski i ginisov rekord.

Knjiga govori priču o Snježnoj, mački koja se izgubi nakon što noću izađe sama napolje i shvati da ne bi trebalo da izlazi bez mame, tako da ima dobru poruku.Dark je napisala i ilustrovala knjigu uz pomoć svoje majke Čelsi Sajm, a knjigu je objavila Ginger Fire Press.

“Njen tata i ja smo veoma ponosni“, kazala je njena mama, te dodala da je ove nedjelje Bela dobila i zvanično potvrdu od Ginisove knjige rekorda.

Bela je otkrila da je ideju za Izgubljenu mačku dobila na jednom od svojih crteža.

“Počelo je kao slika. Moj tata je rekao da mogu da napravim knjigu i priča je nastala iz slike.”,  kazala je Bela. Prema riječima njene majke, 27-godišnje Čelsi Sajm, Bela je oduvijek imala veliku maštu i pisala je kratke priče “od svoje treće godine“.

“Sve crteže je uradila sama, osim jednog pozadi koje je napravila njena starija sestra Lejsi-Mej. „Ovo dostignuće je zasluženo za sav naporan rad i posvećenost koju je uložila u The Lost Cat, i što smo sigurni da će nastaviti da radi na svojim budućim knjigama. Pazite na The Lost Cat 2.“, rekla je mama Sajm.
Rekord je prethodno držala Dorothy Straight (rođena 25. maja 1958), koja je imala šest godina kada je njena knjiga “Kako je svijet počeo” (engl. How the World Began) objavljena u izdanju Pantheon Books-a u avgustu davne 1964. godine.

Rekord za najmlađu osobu koja je objavila knjigu (u muškoj kategoriji) pripada Thanuwana Serasinghe iz Šri Lanke, koji je imao 4 godine i 356 dana kada je njegova knjiga, “Junk Food”, objavljena 2017. godine.

Izvor: Zanimljivosti dana