fbpx

Henrik Ibsen: Nemojte koristiti tu stranu riječ - ideali. Mi imamo savršenu riječ za to - laži.

2014 37 bw old man2

Henrik Johan Ibsen bio je jedan od najvažnijih dramatičara druge polovine 19. vijeka

Autor: Impuls

U svojim dramama je analizirao moralne nedostatke modernog društva. Henrik Ibsen rodio se 20. marta 1828. godine u malom mjestu Skien u južnom dijelu Norveške. Nakon odlaska oca, Henrik se sa majkom, i braćama i sestrama seli u manju kuću u naselju Venstrop, gdje se danas nalazi Memorijalni muzej.

Nije imao više od devet godina kada je krenuo s pisanjem drama, a već sa četrnaest godina počinje da radi da bi pomogao majci u prehranjivanju porodice.

Nakon prvog zaposlenja, Henrik se sve više osamostaljivao da bi ubrzo preselio u mjesto Grimstad gdje je radio kao pomoćnik u apoteci i tako se pripremao za studiranje medicine.

Snove o tome da jedan dan postane doktor ubrzo je zamijenila nova želja. Sve je više vremena posvećivao književnosti, pisao, a prvo djelo Katilina prodao je svega u nekoliko primjeraka knjige. Godine 1851. počeo je raditi kao dramaturg u Bergenu u pozorištu, a 1863. godine dobio je stipendiju i priliku da otputuje van granica Norveške. Putovao je po inostranstvu i nešto duže se zadržao u Italiji i Njemačkoj. U Norvešku se vraća nakon 27 godina kao proslavljeni pisac.

Njegov dramski opus značio je izuzetno mnogo za razvoj evropske i svjetske realističke drame sa temama iz građanskog života. O popularnosti i značaju Ibsenovog djela govori podatak da su se njegove drame 1877. godine igrale u pet pozorišta u Berlinu u jednoj jedinoj nedjelji.

On je u svojim djelima stavljao lik potlačene žene u društvu koje im ne daje nikakva prava. Samim tim, Ibzen brani žene i žestoko se bori za njih. Optuživao je moderno društvo koje je lažno i koje je zaronilo u tradicionalne norme. „Supruga u komadu završava tako što nema pojma šta je ispravno, a šta pogrešno… Žena ne može da bude ono što jeste u modernom društvu, uz zakone koji su donijeli muškarci i uz tužioce i sudije koji procjenjuju žensko ponašanje sa muškog stanovišta“.wiki

Njegova najpoznatija djela su "Lutkina kuća", poznata kao "Nora", "Sablasti", "Neprijatelj naroda", "Divlja patka" i "Žena s mora". Osim drama, pisao je i pjesme.

Henrik Ibsen umro je 23. maja 1906. godine u Oslu u dobi od 78 godina. Nekoliko nagrada nosi njegovo ime, za života i posmrtno primio je nekoliko počasti, a zanimljivo je i da jedan asteroid nosi njegovo prezime.

Izreke

- Duh istine i duh slobode - to su stupovi društva.

- Oni koji se ne brinu o vlastitu zdravlju mogli bi bar imati toliko dostojanstva i odmah leći u grob.

- Najveći neprijatelj istine i slobode u našem društvu je kompaktna većina

- Kompromis je vrag!

- Ne može se govoriti o ljubavi prema svima, dok se nije bar jedno biće ljubilo.

- Jauk se čuje bez obzira tučeš li ili tebe tuku.

- Koliko je čudno i koliko je ugodno - mrziti.

- Spektakli iskustva; kroz njih možete jasno vidjeti drugo vrijeme.

- Ovi junaci naših financija su kao perle na ogrlici jer kad jedna sklizne za njom idu sve ostale.

- Većina je uglavnom u krivu, a manjina rijetko u pravu.

- Zagledaj se u srce bilo kojeg čovjeka, i uvijek ćete pronaći, u baš svakom, najmanje jednu crnu mrlju koju krije!

- Zajednica je kao brod, svi trebaju biti u pripravnosti preuzeti kormilo!

- Ukoliko se odlučite s namjerom biti grešnik tada morate biti ozbiljni.

- Ljubav je najslađa greška ljudske taštine.

Priredila: Jelena Jevđenić