fbpx

‘Borba se nastavlja’: Salman Rushdie u prvom javnom nastupu nakon napada

salman rušdi foto printscreen

 Foto: Printscreen

Nagrađivani romanopisac govorio je na njujorškoj gala svečanosti u svom prvom javnom nastupu otkako je prošle godine napadnut na pozornici.

Britanski pisac Salman Rushdie prisustvovao je njujorškoj gala svečanosti što je njegovo prvo javno pojavljivanje nakon napada nožem prošle godine, u kojem je umalo izgubio život.

Nagrađivani romanopisac, naturalizirani Amerikanac koji je dvadeset godina živio u New Yorku, izgubio je vid na jedno oko nakon što je u augustu izboden na pozornici dok je govorio u američkom umjetničkom centru.

“Lijepo se vratiti, a postojala je mogućnost i da se ne vratim. Drago mi je da su se kockice ovako posložile”, rekao je Rushdie pred sedam stotina gostiju u Američkom prirodoslovnom muzeju, gdje je dobio ovacije.

Dodijeljena mu je počasna nagrada na događaju koji je organizirala PEN America, organizacija koja brani slobodu izražavanja, čiji je bio predsjednik.

Dolazak Rushdija, 75-godišnjaka, koji je nosio naočale s crnom lećom na desnom oku, nije bio najavljen ranije, a on se samo pojavio kako bi održao emotivni govor.

“Nasilje nas ne smije odvratiti. Borba se nastavlja,” rekao je Rushdie, navodi se u saopštenju PEN America.

Život u tajnosti

Rushdie je godinama živio skrivajući se nakon što je prvi iranski vrhovni vođa ajatolah Ruhollah Khomeini naredio njegovo ubistvo zbog, kako je smatrao, bogohulne prirode Sotonskih stihova, knjige koju je Rushdie objavio 1988. godine.

Od tada je postao ikona slobode govora i još je otvoreni branitelj moći riječi.

Bio je na književnoj konferenciji u gradiću Chautauqua u saveznoj državi New York 12. augusta, kada je muškarac s nožem uletio na pozornicu dok je Rushdie trebao početi govoriti.

Izboden je oko deset puta, a Rushdiejev književni agent Andrew Wylie otkrio je u oktobru da je izgubio vid na jedno oko i funkcije jedne ruke.

Gosti i osiguranje savladali su napadača koji je odmah uhapšen.

Hadi Matar, 24-godišnjak iz New Jerseya čije je porijeklo iz Libana, izjasnio se nevinim po optužbama za napad.

U februaru, nakon izlaska njegovog najnovijeg romana Victory City pisac je u prvom intervjuu nakon napada rekao da je imao mnogo poteškoća pri pisanju i da je patio od posttraumatskog stresa.

Izvor: Agencije