fbpx

20. godina od prve Harry Potter knjige

I ako ste prvo pomislili da ste ostarili, niste jedini. Pogotovo ako ste čitali knjige u originalu čim su počele izlaziti ili prevode čim su stigli na police knjižara. Harry Potter i Kamen mudrosti objavljen je 26. juna 1997. godine i ubrzo je nakon toga osvojio srca djece (i odraslih) širom svijeta.

20170603133853 429071

Autorica J. K. Rowling nije niti slutila da će njene knjige postati jedna od najunosnijih franšiza u istoriji. Kako književnih, tako i filmskih. Nekoliko godina zaista se činilo da će sedam knjiga ostati jedini uvid u čarobnjački svijet ali nove su planirane trilogije dokazale kako se kraj možda ni ne nazire. Scenarij za drugi dio Čudesnih zvijeri i gdje ih pronaći već je gotov, a premijera je planirana za novembar 2018. Treći dio se očekuje.

I to nije sve. Dvadeset godina Harryja Pottera i svih likova koje smo odavno zavoljeli moralo se nekako posebno obilježiti.

Povodom godišnjice od koje nas dijeli tri sedmice izdavačka kuća Bloomsbury pripremila je dva reizdanja prvog dijela serijala. Oba su fokusirana na četiri kuće unutar Hogwartsa – Gryffindor, Slytherin, Ravenclaw i Hufflepuff. Svaka knjiga dolazi u pripadajućoj boji prema originalnim bojama kuća. Pa tako imamo crveni Gryffindor, zeleni Slytherin, plavi Ravenclaw i žuti Hufflepuff, tvrdo ukoričeno i mekano izdanje.

Izdanja će donijeti i neki novi sadržaj, poput ilustracija i profila likova. Ograničenu kolekciju u boji svoje omiljene kuće fanovi će moći kupiti samo ograničeno vrijeme, a zalihe već lagano ponestaju.

Jutarnji.hr