fbpx

Zajednički obrok nije samo ukusan ručak

zajedni ki obrok nije samo ukusan ru ak1 orig

Zajednički obrok nije samo ukusan ručak. Od davnina je to ritual koji jača veze unutar plemena, poboljšava odnose, daje osjećaj sigurnosti i pripadnosti. Ugodan ručak sa prijateljima! Ispostavilo se da se tako proizvodi oksitocin - "dobar" hormon.

Jedemo zajedno, drugima dodajemo ukusne zalogaje i mentalno i fizički postajemo bolji. Djeca koja učestvuju u porodičnim obrocima imaju manji rizik od razvoja zavisnosti od droga i alkohola. Osjećaju se srećnije i lakše se nose sa teškoćama.

I odrasli osjećaju nalet oksitocina: anksioznost se smanjuje, povjerenje u voljene se povećava, a efekti stresa se ublažavaju. I lica počinju da sijaju od zadovoljstva, pojavljuju se osmesi,dobre šale i svi jedni drugima dodaju ukusne komade, poslastice ...

Ovako deluje oksitocin - za svakoga. Čak i šimpanze. Čim su zajedno večerali, formirala se grupa istomišljenika. I raspoloženje se povećalo i agresija je prošla.

A kada su majmuni lečili druge, oksitocin se proizvodio u istim količinama kao i pri jelu. Postojao je osjećaj sitosti, iako je neko drugi pojeo delić. Dakle, manje hrane je potrebno za zajednički obrok. A apetit je bolji: ne glad, već zadovoljstvo da jedete.

Dobar apetit je znak mentalnog i fizičkog blagostanja. Šteta je što sada samo 20 odsto porodica ima zajednički obrok. Ali ništa nas ne sprečava da pripremimo ukusnu večeru i pozovemo svoju porodicu za sto. A ako još nema nikoga da pozovete, morate uzeti nešto ukusno i odneti ga nekome. Proizvodiće se oksitocin! I duša će postati vedrija, i zdravlje će se ojačati ...


Anna Valentinova Kiryanova

Prevod i obrada Ana Muratović -  bebamur.com