fbpx

Some Call Us Balkans: Program rezidencije u Društveno kulturnom centru Incel

program scubjpg

Udruženje nezavisnih stvaralaca i aktivista Geto domaćin je jednomjesečne umjetničke rezidencije pod nazivom ASSEMBLING BL(KN), u sklopu međunarodnog projekta Some Call Us Balkans, koja je počela 02. maja. Edukativni i umjetnički program rezidencije održava se u Društveno kulturnom centru Incel.

Program prve sedmice rezidencije počinje u srijedu 04.05.2022. godine sa radionicom kolektivnog mapiranja i čitanja “Priče o putujućim mjestima” umjetničkog direktora Enrika Tomassinija. Radionica počinje u 16 časova u prostorijama DKC Incel.

U saradnji sa Helsinškim parlamentom građana održaće se feministička šetnja kroz grad i obuhvata priče o ženama od prvog pomena Banjaluke do perioda neposredno poslije Drugog svjetskog rata. Šetnja obuhvata sedam lokacija u gradu i prati život, borbe, uspjehe i stradanja više od trideset žena koje su radile, stvarale i doprinijele razvoju kulturnog, političkog i društvenog života u Banjaluci. Feministička tura održaće se u četvrtak, 05. maja, i kreće od Safikadinog groba u 16 časova.

U petak, 06. maja, održaće se filmsko veče u DKC Incel, selektor je makedonski umjetnik Sezar Salihi, a prikazaće se film “WR: Misterije organizma” Dušana Makavejeva. Projekcija filma je besplatna, a počinje u 20 časova.

Umjetnička rezidencija ASSEMBLING BL(KN) počela je 02.05.2022. godine i trajaće do 29.05.2022. godine i dio je međunarodnog projekta Some Call Us Balkans. Kolektiv umjetnika/putnika će da izgradi zajedničke prakse sa kojima će se predstaviti na jesen tokom putovanja kroz Balkan. U projektu SCUB, BiH predstavlja umjetnica Lea Blau.

Više o samom projektu možete pronaći na sljedećim linkovima:

https://somecallusbalkans.org/
https://www.facebook.com/getobl
https://www.facebook.com/dkcincel