fbpx

Some Call Us Balkans: Program druge sedmice rezidencije

scub cetvrtak program

Udruženje nezavisnih stvaralaca i aktivista Geto domaćin je jednomjesečne umjetničke rezidencije pod nazivom ASSEMBLING BL(KN), u sklopu međunarodnog projekta Some Call Us Balkans. Edukativni i umjetnički program rezidencije održava se u Društveno kulturnom centru Incel.

Program druge sedmice rezidencije počinje u četvrtak, 12.05.2022., performativnom šetnjom Uklesano u kamen, urezano u sjećanja.

Putujući kroz Bosnu i Hercegovinu, ne možemo a da ne primjetimo vidljivu prisutnost mrtvih. Groblja i nadgrobne ploče su svuda oko nas, kreirajući smrtni pejzaž koji ne može proći neprimjećen: materijalni tragovi koji su poput oznaka prošlosti, ali i okidači za budućnost. Kakvu vrstu priča nam pričaju? “Uklesano u kamen, urezano u sjećanja” je tiha šetnja koja će se odviti u pomenutom smrtnom pejzažu Banjaluke – ovo je poziv da saslušamo nijeme glasove naših predaka, da potražimo usmjerenje, da pronađemo odgovore iz (ne)vidljivih i dok činimo ovo, da istražimo buduća mjesta.

Performativna šetnja počinje i završava ispred BASOC-a, ulica Mirka Kovačevića 17, 16.30 - 18.30h.

Od 19h u BASOC-u održaće se prezentacija knjige “Discourse and Affect in Post-Socialist Bosnia and Herzegovina: Peripheral Selves" autorice Danijele Majstorović.

Nakon prezentacije knjige slijedi Kolektivno oslikavanje zida.

U petak, 13.05.2022., održaće se filmsko veče u DKC Incel, a prikazaće se film Ovdje su zmajevi - Lisl Ponger i kratak film. Na srednjevijekovnim kartama, nepoznata područja su smatrana da skrivaju grozne kreature i kartografi su ih markirali sa “Ovdje su zmajevi ili morska čudovišta”.

Projekcija filma je besplatna, a počinje u 20:30h.

scub petak program

Više o samom projektu možete pronaći na sljedećim linkovima:

https://somecallusbalkans.org/
https://www.facebook.com/getobl
https://www.facebook.com/dkcincel