fbpx

Some Call Us Balkans konačno stiže u Banjaluku

scub vizual

Ilustracija: Saša Đorđević/ Some Call Us Balkans (SCUB)

Udruženje nezavisnih stvaralaca i aktivista Geto (UNSA Geto) i DKC Incel ugostiće u maju mjesecu osam izabranih umjetnika-putnika koji dolaze u Banjaluku u sklopu međunarodnog projekta Some Call Us Balkans. 

Some Call Us Balkans (SCUB) je međunarodni projekat kooperacije iz kulture, finansiran od strane Kreativne Evrope i Izvršne agencije evropske komisije za kulturu i obrazovanje u 2020. godini.

Projekat obezbjeđuje višedisciplinarni program koji obuhvata umjetničko istraživanje i propitivanje, kao i društveno-angažovanu zajednicu koja okuplja trenutke kolektivne produkcije i znanja, istraživanja, i višeglasovne prezentacije Balkana. Sa glavnim ciljem suočavanja sa mitovima i zabludama povodom “Balkana” kao “one tamo druge Evrope”, SCUB okuplja višedisciplinarno partnerstvo među nevladinim organizacijama, kulturnim centrima, centrima zajednica i jedan umjetnički Biennale.

Ovo partnerstvo pokriva veliku geografsku površinu, počevši od BiH sa UNSA Geto, Italijom sa ICSE & Co. kao projektni lideri, kao i partnerske zemlje poput Grčke sa Biennale of Western Balkans, Albanije sa Tulla – Culture Center, Kosova sa Termokiss, Srbije sa Tačka komunikacije, Sjeverne Makedonije sa Sociopatch Platform za civilno angažovanje kroz umjetničke i kulturološke prakse, i Njemačke sa ZK / U - Zentrum für Kunst und Urbanistik of Berlin.

Nakon ključnih projektnih aktivnosti, uključujući i umjetničko istraživanje “Balkan – Mitovi i zablude”, kao i jednomjesečni program izgradnje kapaciteta u Berlinu koji je bio namjenjen da specifično ojača organizacione sposobnosti, SCUB konačno dolazi u Banjaluku.

Društveno kulturni centar Incel biće domaćin osam izabranih umjetnika-putnika koji dolaze iz Italije, Njemačke, Albanije, Grčke, Srbije, Sjeverne Makedonije, Kosova i Bosne i Hercegovine, u sklopu jednomjesečne umjetničke rezidencije.

Umjetnička rezidencija ASSEMBLING BL(KN) počinje 02.05.2022. godine i trajaće do 29.05.2022. godine. Glavni cilj je da stvori kolektiv umjetnika-putnika i da izgradi zajedničke prakse javne i participativne umjetnosti u kontekstu putujućeg i urbanog Balkana. Rezidencija je organizovana kao proces sustvaralaštva, kroz momente kolektivne i individualne refleksije o tome kako da se razbiju jednostrani narativi o Istoku i Zapadu, bazirano na unutrašnjim i vanjskim granicama diskursivne prakse o “onim drugima”.

Umjetnički proces u Banjaluci će biti pripremna faza za The Ground Tour Journey, jednomjesečnu turneju kroz Balkan, gdje će umjetnici imati priliku da upoznaju ljude i lokalne zajednice i da se angažuju sa njima u javnoj umjetnosti u vidu formata javne angažovanosti kroz participatorne intervencije.

Rezidencija je pripremljena u saradnji sa SCUB partnerstvom i podržana je od strane nekoliko lokalnih i međunarodnih partnera. Od lokalnih partnera rezidenciju su podržali Helsinški parlament građana Banja Luka, Gradsko pozorište Jazavac i Impuls portal iz Banja Luke.

Svake sedmice, tokom rezidencije, biće organizovano niz javnih događaja poput performativnih šetnji, projekcija filmova, radionica, performativnih predavanja, diskusija, izložbi, koncerata i intervencija baziranih na lokalnoj zajednici, u urbanom prostoru Banjaluke.

Više o samom projektu možete pronaći na sljedećim linkovima:

https://somecallusbalkans.org/
https://www.facebook.com/getobl
https://www.facebook.com/dkcincel