fbpx

Siniša Grebenar majstor za električne gitare: Žice koje spajaju ljude

Sinisa Grebenar

Siniša Grebenar, foto: Impuls

Radionica u Velikom Blaškom, nadomak Laktaša, otkriva svijet električnih gitara koje s mnogo ljubavi i truda izrađuje Siniša Grebenar, jedini majstor ovog zanata u Banjaluci, ali i jedan od rijetkih u BiH. Na njegovoj gitari svirao je i čuveni Vlatko Stefanovski, a prije par godina ovaj majstor je počeo ručno motati magnete za ovaj instrument što nije nimalo jednostavno. 

Piše: Ilijana Božić

Radionica u Velikom Blaškom, nadomak Laktaša, otkriva svijet električnih gitara koje s mnogo ljubavi i truda izrađuje Siniša Grebenar, jedini majstor ovog zanata u Banjaluci, ali i jedan od rijetkih u BiH. Na njegovoj gitari svirao je i čuveni Vlatko Stefanovski, a prije par godina ovaj majstor je počeo ručno motati magnete za ovaj instrument što nije nimalo jednostavno.

- Slušam uglavnom bluz, on mi daje inspiraciju, jer gitare u bluzu uvijek jako dobro zvuče. To je čist zvuk, tu nema distorzija pa je lijepo slušati - počeo je priču za „Impuls“ Siniša Grebenar.

Grebenar je po zanimanju stolar, a ljubav prema dobroj muzici probudila je u njemu želju za stvaranje kvalitetnih gitara, a kako je kazao govoreći za “Impuls” tome je doprinijelo i to što voli izazove. Siniša, takođe, popravlja i restauriše stare gitare.

Kako nam je ispričao sve je počelo prije 12 godina i to zahvaljujući društvenoj mreži “Fejsbuk”.

- Prije nekih 12 godina na “Fejsbuku” mi je iskočio zahtjev za prijateljstvo pod imenom Sale Kastom, ali ja nisam odmah uspio da skontam ko je u pitanju. Pregledajući njegov profil vidim da živi u Finskoj, a kad je jedan dan objavio fotografiju iz mladosti shvatim da smo nas dvojica nekada svirali zajedno. I kada smo jednom prilikom razgovarali, on mi kaže da pravi gitare tamo u Finskoj, a pošto sam već bio u svijetu drveta mi se opkladimo da ću napraviti gitaru - počeo je priču Grebenar.

Tako je i nastala prva gitara Siniše Grebenara, a kako bi usavršio zanat otišao je u Finsku za koju kaže da je nevjerovatno opuštena zemlja. Kolega Sale ga je obučavao, a ispričao nam je i jednu zanimljivu anegdotu.

- Finska je nestvarna. Kad je trebalo da se vratim u Banjaluku, desilo se da moram sam na aerodrom. Međutim, Sale je angažovao svog druga da me odveze na aerodrom. I tako dođe ministar kulture Finske po mene, bez tjelohranitelja, i svojim autom me odveze na aerodrom- priča Grebenar uz smijeh.

Pošto je usavršio zanat u Finskoj, nastavio je da izrađuje elektirčne gitare u Velikom Blaškom, a kako je kazao taj posao ga smiruje i opušta.

Ispričao je da je prvu gitaru koja stvarno vrijedi napravio od drveta koje je sasvim slučajno pronašao.

- Otišao sam kod čovjeka da uzmem mjere za kuhinju. Zatekao sam ga u garaži i na kanalu u toj garaži ugledam masnu dasku. Vidim da nije u pitanju obična bukovina, pitam ga koje je drvo, a on mi kaže da je jasen. Pitam ga kako može jasen držati na kanalu, a on mi ispriča da ga je prije 40 godina usjekao i izrezao u daske, s ciljem da nešto napravi od tog, ali da nije realizovao tu ideju nikad. I tako on meni dadne tu dasku s kanala i ja od nje napravim prvu dobru gitaru- ispričao je Grebenar.

gitare sinisa grebenar

Foto: privatna arhiva

Njegova radionica u Velikom Blaškom broji 15 gitara, a svaka od njih obilježena je znakom Carder. Naime Siniša Grebenar vodi i „Fejsbuk“ stranicu koja nosi naziv „Carder custom quitars“, a ovaj naziv je nastao jer u prevodu sa engleskog Carder znači Grebenar.

Gitare u Omišu i Vlatko Stefanovski

Prije nekoliko godina Grebenar je odlučio da posjeti festival gitare koji se održavao u Omišu. Tamo je izlagao gitare i dvije godine su njegove gitare bile nagrada pobjednicima festivala. Kako nam je ispričao tamo je upoznao nevjerovatne ljude i stekao sjajna prijateljstva ali i nezaboravna iskustva.

- U Omišu sam upoznao tako dobre ljude da je to nevjerovatno. Bilo je tamo ljudi i iz Južne Amerike i Evrope, ali sa ljudima iz Omiša i Splita je bilo sjajno. I dan danas se čujem s njima. Jedne godine u žiriju je bio Vlatko Stefanovski pa je i on zasvirao na moj Carder gitari. Nije mogao da vjeruje da sam ja napravio tu gitaru, bio je šokiran-ispričao je Grebenar.

gitare stefanovski

Vlatko Stefanovski svira na Carder gitari, foto: privatna arhiva

Tamo je sklopio i prijateljstvo sa gitaristom splitskog benda „Otprilike ovako“ čime je još jednom potvrdio da muzika spaja ljude.

- Kada je probao moju gitaru oduševio se i cijeli koncert je na njoj odsvirao. On je pravi majstor svirke-kazao je Grebenar.

Pokušao je da organizuje dolazak ovog benda u Banjaluku, međutim to još uvijek nisu uspjeli da realizuju.

Gitare su Grebenara spojile i sa maestralnim norveškim gitaristom. Naime na „Fejsbuku“ mu je došao zahtjev za prijateljstvo pod imenom Per Matisen, a potom mu je stigla i poruka. Ispostavilo se da je Per Matisen trenutno kod ženine rodbine u Laktašima i da mu treba majstor za gitaru. Kasnije se ispostavilo da je riječ o vrhunskom gitaristi koji je svirao i sa Stingom, a prošle godine je nastupao u Banskom dvoru u Banjaluci i tom prilikom je pozvao svog majstora Grebenara na koncert.

Govoreći o muzičkoj sceni u Banjaluci za koju kaže da je nekada bila mnogo bolja, kazao je da bi uskoro bend “Bolero” trebalo da održi koncert na Trgu Krajine u Banjaluci i da je plan da ekipa bude naoružana njegovim gitarama, jer se, kako kaže, Mišo iz “Bolera” zaljubio u jednu Carder gitaru.

Neobične narudžbe

Dok smo razgovarali zanimalo me da li je naš majstor dobijao i neke neobične narudžbe, a onda se podsjetio da je nedavno jedan čovjek tražio da mu napravi električni kontrabas.

- Nisam znao kako bi to moglo izgledati, pa smo onda nas dvojica crtali skice i došli do konačnog rješenja. Druga interesantna narudžba je došla od jednog gospodina koji mi je donio komad orahovog drveta želeći da mu od toga napravim gitaru. Međutim, to nije bio bilo kakav komad drveta, on je taj orah posjekao kod pokojnog djeda i želio je da ima neku uspomenu na njega. I ja sam mu napravio gitaru -rekao je Grebenar.

bas sinisa grebenar

Foto: privatna arhiva

Stvaranje

Pričali smo i o materijalu i procesu izrade, a Grebenar je objasnio da drvo za pravljenje kvalitetne gitare mora biti staro i suvo, te da ne može u obzir da dođe svaka vrsta drveta.

- Od domaćih to su orah, jasen, javor i joha. Potrebno je oko mjesec dana posvećenog rada da se napravi jedna dobra gitara i to ne ide ako si nervozan. Treba mnogo ljubavi utkati-objasnio je on.

Kako je kazao materijal nabavlja iz Amerike i Kine, a jedna gitara košta od 1500 KM pa na dalje.

- Kada izrađujem gitaru radim u tišini, samo se mašine čuju. Radim na CNC glodalici, mada se to može i ručno, ali je puno sporije i nije tako precizno. Ipak kad na kraju dođe izrada onih finih detalja to se mora ručno-kazao je Grebenar.

Dok radi Grebenar je kao vajar koji do kraja ne zna kako će njegovo djelo izgledati, a sve sitne detalje i boje određuje tokom procesa izrade.  

gitare2 sisnisa grebenar

Foto: privatna arhiva

Autor: Impuls

“Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a".

pro buducnost logo