fbpx

Muzej ratnog djetinjstva osvojio Muzejsku nagradu Vijeća Evrope 2018.

24899770 10159541105945461 6376404807294032840 m

Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevu dobitnik je Muzejske nagrade Vijeća Evrope za 2018. godinu (The 2018 Council of Europe Museum Prize) koju dodjeljuje Komitet za kulturu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE).

Autor: Impuls

Nagrada se dodjeljuje od 1977. godine muzejima koji su napravili izniman doprinos razumijevanju Evropskog kulturnog naslijeđa.

Tokom izbora, sarajevski Muzej ratnog djetinjstva pohvaljen je za apolitičnost i nastojanje da popuni praznine u dokumentiranju ratnih iskustava iz dječje perspektive.

U obrazloženju nagrade, žiri je istakao "da se radi o istinski inspirativnoj inicijativi pokretača Halilovića", te "poseban potencijal ovog muzeja da bude snažan, samoodrživ model građanske inicijative, te primjer koji može biti repliciran širom svijeta".

"Ovo je ogromna, ogromna čast za nas. Uzimajući u obzir način na koji je ovaj Muzej otvoren, sjećajući se ocjene Ministarstva kulture da nemamo nikakav internacionalni značaj, uzimajući u obzir okolnosti u kulturnoj industriji u BiH, donijeti ovakvu nagradu, u ovakvoj konkurenciji, u ovako malu zemlju, to je veliki uspjeh. Treba imati na umu da smo bili u konkurenciji s muzejima čiji su budžeti desetine miliona dolara. Ali imali smo svoje snage, i ponosan sam da ih je žiri prepoznao," rekao je Jasminko Halilović, osnivač i direktor Muzeja ratnog djetinjstva.

Muzej ratnog djetinjstva tako se pridružio nekim od najznačajnijih evropskih muzeja koji su u prošlosti dobili ovu nagradu, poput Liverpool Museum, Jewish Historical Museum, The Bavarian National Museum, Portimao Museum itd.

Muzej ratnog djetinjstva dobit će bronzanu statuu "La femme aux beaux seins" Joana Miroa, koju će zadržati godinu dana prije nego je preda narednom muzeju pobjedniku.

Izložba u Banjaluci

Pored stalne postavke u Sarajevu, na proljeće je planirana izložba u Banjaluci. Zainteresovani mogu učestvovati tako što će donijeti neki svoj lični predmet iz ratnog perioda kojeg prati priča vezana za tu uspomenu. Važno je da učesnici budu od 1974. do 1992. godišta koji su djetinjstvo proveli u ratu. Kako biste se prijavili za izložbu potrebno je da tzv. umuzejite  svoje uspomne.

Muzej ratnog djetinjstva predstavlja kolekciju ličnih predmeta, priča, audio i video svjedočenja, fotografija, pisama, crteža i drugih dokumenata generacije odrasle u ratu. Više o Muzeju pogledajte na web stranici Muzeja, i na facebook stranici za banjalučku regiju ukoliko ste zainteresovani za predstojeću izložbu.

Ako želite podijeliti svoje iskustvo odrastanja u ratu pridružite se izložbi koja će se na proljeće održati u Banjaluci.