fbpx

Kraj serijala Alan Ford

Kraj serijala Alan Ford

Foto: Google

Na prostoru bivše Jugoslavije vjerovatno ne postoji osoba koja nije čula za strip Alan Ford, a sada je najavljen i konačan kraj ovog serijala.

 Lučano Seki, poznatiji kao Maks Bunker, u prilogu na italijanskoj televiziji povodom jubileja 650. broja serijala, otkrio je da bi avanture čuvenog tajnog agenta trebalo da se završe sa 660-im brojem strip serijala Alan Ford.

Bunker planira da se posveti stvaranju novog strip serijala sa novom junakinjom pod imenom Petra u glavnoj ulozi, piše Strip Blog.

U Italiji je izašao jubilarni 650. broj Alana Forda, jednog od najdugovječnijih strip serijala u toj zemlji, koji je postao nevjerovatno popularan i na prostoru bivše Jugoslavije.

Novinari italijanske televizije TGR Lombardia tim su povodom razgovarali s Lučanom Sekijem (84), poznatijim pod pseudonimom Maks Bunker, izdavačem i tvorcem Alana Forda koji je scenarije za avanture smotanog tajnog agenta i Grupe TNT pisao od 1969. godine do danas.

Moram da priznam da sam se umorio od Alana Forda i odlučili smo da će izlaziti još 10 brojeva i onda je kraj. Vrijeme je da ga zamijeni novi lik, ovaj put ženski. Zvaće se Petra, izjavio je Bunker novinarima italijanske televizije, koji su izračunali da je u protekle 54 godine redovnog izlaženja objavljeno 80.000 stranica tog stripa, prenosi Headliner.rs.

Bunker za sada nije pojasnio hoće li Petra biti dio grupe TNT, koju osim Alana Forda čine čuveni likovi poput Broja Jedan, Boba Roka, Sir Olivera, Grunfa, Šefa, Jeremije.

Tu su i nezaboravni negativci Superhik, Bepa Džozef, Veliki Cezar, Gumifleks, Antenamen…

Alan Ford se u Jugoslaviji pojavio 1970. godine i u sljedeće dvije decenije je stekao kultni status, ponajviše zbog genijalnog prevoda Vjesnikovog urednika Nenada Briksija.

Avanture ekipe iz čuvene Cvjećarnice imale su toliko dodirnih tačaka sa stvarnim životom na ovim prostorima, pa su i danas, možda više nego ikad, aktualne mnoge čuvene replike iz ovog strip serijala.