fbpx

Kako prestati mučiti sebe sa prošlošću

voda

Sjećanja na prošlost i strah od budućnosti u velikoj mjeri mogu nam otrovati život.

Opsesija na to sprečava nas da se koncentrišemo na svakodnevne zadatke, povećava zabrinutost, što negativno utiče na kvalitet života.

Međutim, malo ko zna da je veliki filozof Artur Šopenhauer sredinom XIX vijeka predložio veoma jednostavno i mudro rešenje, koje može da ublaži nespokojstvo.
​Drevni filozofi i savremeni psiholozi tvrde da treba naučiti da se živi u sadašnjosti, a ne mučiti sebe sjećanjima na prošlost i strahom od budućnosti. Na primjer, kod Seneke:

"Jedino pravo istinsko i stvarno, samo je tekuće vrijeme, i samo u njemu naše postajanje teče. Zbog toga, uvijek treba se prijateljski prema njemu odnositi, i u skladu sa tim, svjesno uživati u svakom podnošljivom minutu, bez neprijatnosti i bolova; ne treba zatamiti takve trenutke sa žaljenjem zbog neostvarenih u prošlosti snova ili zabrinutosti za budućnost. "

A kako se ovo može postići? Razumom mi to ne možemo shvatiti, ali kako natjerati mozak da radi u pravom smjeru, kako ne bismo zatamnili jedino realno vrijeme za nas - sadašnjost? I opet najbolje je obratiti se velikanima.

Isti Seneka je govorio da je "svaki dan novi život". Šopenhauer je razvio ovu ideju: "Svaki dan to je život u minijaturi: buđenje i ustajanje to je rođenje, svako jutro je mladost, a zaspivanje - smrt". Ako pokušate na ovaj način da se odnosite prema svakom danu, onda će on zaigrati u novim bojama.

Zamislite samo: svaki dan - novi život! Nov! I uveče se završava. To je sve, više njega nema. Onda zbog čega žaliti za njim? Ujutro će biti drugi, koji će se ponovo završiti uveče. Pa zašto se unaprijed plašiti? Postoji samo jedan dan - uvijek i kod svih postoji samo jedan dan.

​Šopenhauer posebno izdvaja jutro dana, jer je to mladost života. Samo zamislite - svakog dana živimo mladost života bez obzira na starost! I svaki dan "umremo" zaspivajući, što je takođe dobro - jer tako, svakoga dana imamo šansu da ponovo započnemo život - jer sjutra će biti ponovo - jutro.

​"Za sva zanimanja uopšte, bez izuzetka, kako mentalna tako i fizička, najbolje vrijeme je jutro. Jutro je mladost dana - sve je veselo, jedro i lako; osjećamo se jakim i u potpunosti vladamo svojim sposobnostima. Ne treba ga skraćivati sa kasnim ustajanjem, trošiti ga na prošla zanimanja ili prazne priče, već vidjeti u njemu suštinu života, nešto što je sveto. "
- Šopenhauer

 

Prevod teksta: http://www.transurfing-real.ru/2017/09/blog-post_289.html