fbpx

Geteove fraze koje inspirišu

getejpg

Georges Eliot nazvao je Johanna Volfganga von Goethea najvećim naučnikom u njemačkoj istoriji. Sjećanje na neke Geteove fraze znači približavanje misli jednog od najvećih pisaca koji su ikada postojali.

Nije slučajno što se Gete smatra jednim od najvažnijih intelektualaca osamnaestog vijeka i jednim od najvećih pisaca u istoriji.

Gete nije samo izvršio značajan uticaj na sve pisce svog vremena, već je njegovo delo takođe bilo od velikog značaja za velike  filozofe posle njega. U ovom članku predstavljamo Geteove fraze iz kojih možete izvući inspiraciju.

"Ponekad naša sudbina zimi liči na voćku. Ko bi ikada pomislio da će te grane ikada pozelenjeti i doneti cvijeće i plodove?"
~Goethe

Nasleđe za djecu

Evo jedne Geteove fraze koja inspiriše i koja se lako može prilagoditi našoj stvarnosti. "Postoje dvije trajne stvari koje možemo ostaviti u amanet svojoj deci: korijene i krila"

Kada govori o korijenima, Gete se poziva na detinjstvo i način na koji određuje našu ličnost. Veliki dio naše sudbine je na neki način napisan u ovoj fazi.
Što se krila tiče, to se odnosi na sposobnost koju moramo projektovati u budućnost.

 
Hipoteze i njihova vrijednost

Gete je izjavio sledeće: "Hipoteze su skele koje se uzdižu prije zgrade i koje se uklanjaju kada zgrada bude završena. Zidarima su neophodne, samo što skele ne smiju da zamene zgradu".

On je takođe istraživao ovo polje. Iako je ova izjava namenjena nauci, primenljiva je i na život. Pretpostavke jednostavno nisu činjenice. 

Geteove fraze o promjeni

Jedna od Geteovih najlepših fraza: "Život pripada živima, a oni koji žive moraju biti spremni na promjene". Ljepota ove izjave leži u jednostavnosti kojom izražava jednu od velikih univerzalnih istina.

Na ovaj ili onaj način čini koncepte tišine i smrti ekvivalentnim. Ono što se ne menja nije živo. Sve što živi stalno se menja i najpametnije je pripremiti se za ovu kontinuiranu transformaciju.

Hrabrost da se usudiš

Još jedan citat iz Getea iz koga se crpi inspiracija: "Šta god možete da  sanjate, možete i da ostvarite. Hrabrost ima genijalnost, moć i magiju u sebi. Počnite sada ".

Veoma stimulativna fraza koja nas tjera da imamo hrabrosti da se usudimo. Gete ne samo da je odvažnost video kao vrlinu, već je i naglasio njenu posebnu snagu. Svi bismo trebali ostvariti svoje snove i djelovati u tom smjeru.

Sanjaj velike snove

"Ne sanjajte male snove jer nemaju moć da pokrenu ljudska srca." Gete povezuje dimenziju sna sa motivacionom.

Samo veliki snovi su u stanju da nas potaknu na akciju. Male mete, one koje nas niti plaše niti nas drmaju iz temelja, nisu dovoljno jake da u potpunosti stimuliraju našu volju za djelovanjem.

Talent i karakter

Spisak Geteovih rečenica zaključujemo sledećim. "Talenat se formira u tišini, karakter u rijeci ljudskog života".

Za poboljšanje vještina i usavršavanje talenta potreban je mir, kaljenje karaktera zahteva velika iskušenja.

Zaključci

Španski filozof George Santaiana opisao je Getea kao "najprosvećenijeg čovjeka čovječanstva". Možda je bio u pravu.

Ovaj veliki nejmački pisac uspeo je da prenese svoju genijalnost i svoje misli na izuzetno originalan način.

Prevod teksta: https://lamenteemeravigliosa.it/frasi-di-goethe-che-ispirano/

Prevod i obrada Ana Muratović -  bebamur.com